Ekonomické informace 15. 10. 2004

České aerolinie koupí do roku 2008 postupně 12 letadel Airbus pro střední tratě. Aero Vodochody začne jednat s Libyí o dodávkách náhradních dílů, generálních opravách a modernizaci letadel L-39 Albatros, které do této severoafrické země dodalo v minulosti. Nejen o těchto aktualitách se dozvíte více v našem pořadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo ČSA

letadlo ČSA | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

J. Váňa: Airbus

České aerolinie koupí do roku 2008 postupně 12 letadel Airbus pro střední tratě. Cena zakázky se odhaduje v rozmezí mezi 10 až 20 miliardami korun. Proč zvítězil Airbus před Boeingem - vysvětlil šéf výběrové komise a výkonný ředitel ČSA pro strategické plánování a rozvoj Jan Váňa.

Aero Vodochody začne jednat s Libyí o dodávkách náhradních dílů, generálních opravách a modernizaci letadel L-39 Albatros, které do této severoafrické země dodalo v minulosti. Libyjská armáda má celkem 180 albatrosů. Zbrojní embargo vůči Libyi zrušila Evropská unie začátkem týdne. To podle viceprezidenta vodochodské zbrojovky Zdeňka Stuchlíka otevírá cestu k možnému kontraktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Stuchlík: Aero

Mobilní operátor Oskar Mobil splatil Konsolidační agentuře v předstihu celý svůj dluh, který představuje miliardu 600 milionů korun. Přitom původní splatnost úvěru byla na konci roku 2009. Pohledávka na agenturu přešla v roce 2002 jako dědictví po zkrachovalé Investiční a poštovní bance.

Město Brno se včera stalo majoritním akcionářem tamních Tepláren. Prostřednictvím své společnosti Tepelné zásobování známé pod zkratkou Teza koupilo 85procentní podíl podniku od dosavadního vlastníka MVV Energie CZ. Magistrát, který už vlastnil destiprocentní podíl v Teplárnách, tak ovládne trh s výrobou a zásobováním teplem v Brně. Cena za balík akcií převyšuje miliardu korun a z velké části ji podle náměstka primátor Rostislava Slavotínka uhradí úvěry města a Tezy.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Slavotínek: Teplárny

Dluh ve výši desetinásobku hrubého domácího produktu hrozí České republice za 70 let, pokud se politici nedohodnou na žádné reformě důchodového systému. Ten už je nyní považován za neudržitelný, protože důchodců přibývá, na rozdíl od těch, kteří na jejich důchody vydělávají. Tvrdí to alespoň analýza hlavního ekonoma společnosti Patria On-line Davida Marka. Ten navrhuje dva způsoby řešení důchodové reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Důchody

Druhou možností důchodové reformy, ovšem s nižšími náklady je podle Marka posunutí věkové hranice až na 67 let. V tom případě by stačilo na povinné pojištění pouze 7 procent z vyměřovacího základu. Náklady na refomu by prý pak dosáhly jen 32 procent hrubého domácího produktu.

Středoevropská ropná a plynárenská skupina OMV oznámila navýšení svého podílu v maďarském ropném a plynárenském podniku MOL na 10 %. Díky tomuto navýšení splnila podmínky pro daňové zvýhodnění.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme