Ekonomické informace 15. 11. 2001

Kompromisem mezi třemi názorovými proudy skončilo jednání zástupců více než 140 zemí na konferenci Světové obchodní organizace v katarské metropoli Dauhá. Výsledky nového kola liberalizačních jednání ovlivní ceny a dostupnost zboží v obchodech po celém světě a dotknou se tak životů miliónů lidí po celé planetě. Telekomunikační firma GTS podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k přezkoumání usnesení vlády, kterým přidělila bez výběrového řízení zakázku na vybudování komunikační infrastruktury veřejné správy Českému Telecomu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Kompromisem mezi třemi názorovými proudy skončilo jednání zástupců více než 140 zemí na konferenci Světové obchodní organizace v katarské metropoli Dauhá. Závěrečný text bere podle českého velvyslance u WTO Milana Hovorky v potaz jak požadavky zastánců další liberalizace obchodu, tak i těch, kteří požadovali zpřísnění pravidel organizace a v neposlední řadě i zájmy rozvojových zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Hovorka o WTO

Výsledky nového kola liberalizačních jednání ovlivní ceny a dostupnost zboží v obchodech po celém světě a dotknou se tak životů miliónů lidí po celé planetě. Světová banka ve studii připravené pro konferenci WTO předvídá, že koordinovaná globální liberalizace obchodu zvýší do roku 2015 světový příjem o závratnou sumu 2,8 biliónu dolarů. Z toho více než polovina připadne na rozvojové země a díky tomu se z pásma chudoby dostane o 320 miliónů lidí více, než kdyby se obchodní poměry ve světě nezměnily.

Telekomunikační firma GTS podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k přezkoumání usnesení vlády, kterým přidělila bez výběrového řízení zakázku na vybudování komunikační infrastruktury veřejné správy Českému Telecomu. Podle mluvčího GTS Davida Duroně kabinet zřejmě zneužil zákonné možnosti vyzvat k předložení nabídky pouze jediného zájemce kvůli zvýšení hodnoty Českého Telecomu před privatizací státního podílu. Praktiky vlády při zadávání veřejných zakázek i způsob liberalizace telekomunikací se staly předmětem kritiky Evropské komise v letošní hodnotící zprávě. Vláda i přesto počítá s podobnými výjimkami i v návrhu zákona o veřejných zakázkách, který včera schválila. Předloha podle ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita obsahuje celkem pět variant, kdy není nezbytné vypsat výběrové řízení u veřejné zakázky. Ta poslední je jednoznačná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Lachnit o veřejných zakázkách

Jinak samotná privatizace Českého Telecomu se opozdí o pět měsíců. Vítěz výběrového řízení bude znám až 31. března příštího roku. Původní termín zněl - konec letošního října. Prodej státního podílu zbrzdila nejprve vyjednávání s s menšinovým vlastníkem Telecomu - konsorciem TelSource - o společném postupu, a potom jednání šéfů Telecom s firmou Atlantic West o ceně za prodej devětačtyřiceti procent akcií, které Američané vlastní v Eurotelu. Termín zahájení tendru vláda podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga zatím nemohla stanovit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Schling o termínu

Na výtku Evropské komise týkající se pomalé liberalizace telekomunikací vláda odpověděla tím, že ministr Schling má do května příštího roku zpracovat věcný záměr zákona, který zpřístupní místní sítě Českého Telecomu - tedy linky od ústředen k uživatelům - i konkurečním operátorům. Nový zákon by měl také posílit pravomoci Českého telekomunikačního úřadu jako nezávislého regulátora trhu.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme