Ekonomické informace 15. 11. 2002

Americká Appian Group je připravena zaplatit za plzeňskou Škodu Holding 800 miliónů korun. Ministerstva průmyslu a financí mají dnes vládě předložit scénář nové privatizace Unipetrolu. S akciemi Harvardského průmyslového holdingu nebude možné obchodovat nejméně do června příštího roku. Nové formuláře pro daňové přiznání jsou ode dneška přístupné na internetových stránkách ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Americká Appian Group je připravena zaplatit za plzeňskou Škodu Holding 800 miliónů korun. Po hloubkové kontrole tak Američané snížili původně zvažovanou kupní cenu ve výši jedné miliardy. Appian Group ale ve své závazné nabídce nepožaduje žádné státní garance za rizikové zakázky. Česká konsolidační agentura bude podle mluvčího Jiřího Pekárka při posuzování nabídky spolupracovat s poradenskými firmami.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Nabídka Appian Groupe

Podle generálního ředitele Škody Holding Martina Romana získá firma díky novému majiteli nové zakázky, které jí nyní chybějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Roman: Škoda Holding

Německá Deutsche Bank a dánská telekomunikační společnost TDC hledají dalšího zájemce, který by byl ochoten se s nimi podílet na privatizaci Českého Telecomu. Vláda za 51 procent akcií Telecomu požaduje asi miliardu, 820 milionů eur. Vládní dokument, na který se odvolává agentura Reuters, počítá rovněž s tím, že noví majitelé Telecomu koupí akcie od menšinových akcionářů, firem KPN a Swisscom.

Ministerstva průmyslu a financí mají dnes vládě předložit scénář privatizace Unipetrolu. Vláda na svém říjnovém zasedání zrušila prosincové rozhodnutí předchozího kabinetu o prodeji do rukou Agrofertu. Podrobnosti má mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Privatizace Unipetrolu

S akciemi Harvardského průmyslového holdingu nebude možné obchodovat nejméně do června příštího roku. Zákaz prodeje přitom trvá už od února 2001 a Komise pro cenné papíry ho přehodnocuje každého půl roku. Hospodaření holdingu a vykazovaná výše jeho majetku jsou totiž podle Komise "nejasné". Obchodní cena akcií je ale závislá právě na reálné ekonomické situaci podniku. Její špatný odhad by podle tiskové mluvčí Komise Radky Procházkové mohl investory poškodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: Akcie HPH

České dráhy podle Nejvyššího kontrolního úřadu zkreslily náklady na výstavbu železničních koridorů, a to zřejmě o miliardy korun. Podle zprávy z šetření NKÚ podnik na koridorové stavby použil téměř 5 miliard korun, které byly určeny na rekonstrukce ostatních tratí.

Nové formuláře pro daňové přiznání jsou ode dneška přístupné na internetových stránkách ministerstva financí. V porovnání s těmi starými by měly být přehlednější a jejich vyplňování jednodušší. Součástí přiznání je nově i žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmů fyzických osob. Tu bylo v minulém období potřeba přikládat samostatně. Co vedlo ministerstvo financí ke změně tiskopisu, prozradila jeho mluvčí Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Nové formuláře

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme