Ekonomické informace 15. 12. 2003

Dopadení svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna určitě podpoří akcie na všech světových burzách. Ministerstvo financí dnes zveřejní nejnovější údaje o státním dluhu České republiky. V sousedním Německu řinčí odboráři zbraněmi. Evropská komise má v plánu zvýšit stabilitu elektrické sítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Dopadení svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna určitě podpoří akcie na všech světových burzách. Jako první reagoval izraelský trh. Hlavní index Tel Aviv 25 vzrostl zhruba o tři procenta. Posilovat bude zřejmě i americký dolar. I když pravděpodobně jen krátkodobě. Devizové trhy se totiž stále obávají rostoucího deficitu běžného účtu obchodní bilance Spojených států. Mohou se snížit ceny surové ropy, naopak cena zlata se výrazněji měnit nebude.

Ministerstvo financí má dnes zveřejnit údaje o státním dluhu České republiky za třetí čtvrtletí tohoto roku. Analytik společnosti Wood and Company Tomáš Pilař odhaduje, že dluh státu dosáhne 480 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Pilař: Státní dluh

Státní dluh je spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů součástí dluhu veřejného. Ten by měl podle Pilaře v tomto roce vystoupat na 610 miliard korun, což je asi čtvrtina hrubého domácího produktu.

Pět firem, které budou soutěžit o státní podíl ve strojírenské společnosti Královopolská, mohou dnes naposledy předkládat své závazné nabídky. Vítěze bude vybírat meziresortní komise. Podle jejího doporučení pak rozhodne vláda. Měla by tak učinit do konce roku.

Dnes končí svůj provoz bezplatná linka Klientského centra, na které klienty zkrachovalé Union banky získávali telefonické informace například o zůstatcích na svých účtech. Od 5. ledna, kdy se zbylí zaměstnanci banky vrátí z celozávodní dovolené, bude možná získat informace na placené telefonní lince 596 108 222.

V sousedním Německu řinčí odboráři zbraněmi. Mocná německá odborová ústředna Kováků dnes zahajuje jednání o nových platových tarifních podmínkách. Podle našeho berlínského zpravodaje Davida Šťáhlavského půjde o těžká vyjednávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Kolektivní vyjednávání v Německu

Evropská komise má podle listu Wall Street Journal v plánu zvýšit stabilitu elektrické přenosové sítě a zvýšit výrobní kapacity. Během příštích šestnácti let chce vybudovat více než 750 nových elektráren. Poptávka po elektřině totiž stále roste a mnohé ze současných elektráren už dosluhují. Podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Romana Cenka by měly být posíleny i přeshraniční přenosové linky.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Cenk: Posílení elektrické sítě

To je dobrá zpráva i pro české výrobce elektřiny. A potažmo i pro státní příjmy. Například ČEZ odvedl na daních podle posledních dostupných informací 42 miliardy korun. A pro zadluženou kasu je větší výběr daní důležitý.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme