Ekonomické informace 15. 12. 2004

Za hodinu a půl odstartuje rozhodující kolo boje o státní rozpočet na příští rok. Ať už poslanci rozhodnou o jakýchkoli změnách, stát bude hospodařit se schodkem 83 a půl miliardy korun bez započtení ztráty Konsolidační agentury. Ministr financí chce dnes navrhnout vládě způsob, jak tento dluh uhradit. Plánuje vydat příští rok dluhopisy do výše 72 miliardy a 600 milionů korun. Zbývající část deficitu ve výši 11 miliard a osmiset milionů korun mají pokrýt dlouhodobé úvěry od Evropské investiční banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Na večerní zasedání kabinetu čekají i zpracovatelé řepky na bionaftu. Vláda se už víc než půl roku nemůže shodnout na systému podpory. Dnes se snad dohodne. Ministerstvo zemědělství podle svého mluvčího Martina Severy předkládá návrh, který by měl zabránit tomu, aby stát dotoval ziskovou výrobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Severa o bionaftě

Exekutorká komora si stěžuje, že její členové jsou nuceni porušovat zákon. Prý za to může novela zákona o dani z přidané hodnoty. Ta jim přikazuje odvádět DPH i za prodej majetku zabaveného v exekuci. Podle šéfa komory Juraje Podkonického na to doplatí hlavně věřitelé těch dlužníků, kterým se nechce platit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juraj Podkonický o chybě v zákoně

Více než 100 miliónů korun investují příští rok Válcovny plechu Frýdek-Místek do nové výrobní linky a informačního systému. Firma letos začala poprvé po sedmi letech modernizovat své provozy a spustila tak rozsáhlý investiční program. Před pěti lety hrozil válcovnám bankrot. Letos už ale proinvestovaly 32 miliony korun - potvrdil mluvčí podniku Tomáš Želazko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Želazko o investicích

Federální rezervní systém Spojených států včera zvýšil základní úrokovou sazbu o 25 základních bodů na 2 a čtvrt procenta. Úrok, který určuje náklady v celé ekonomice, se tak po téměř čtyřech letech vrátil nad úroveň sazeb v eurozóně.

Evropská komise zastavila disciplinární řízení vůči Německu a Francii, které se týkalo překračování limitu pro rozpočtový deficit.

Německou poštu čekají změny. Spolkové země Hessensko a Dolní Sasko požadují zkrácení monopolu německých pošt na doručování zásilek. Namísto roku 2008 by měla konkurence získat rovnocenné postavení už o 2 roky dříve. Odpovídá to trendům v ostatních zemích Evropské unie.

Ministři hospodářství obou spolkových zemí, Alois Rhiel a Walter Hirche, navrhují, aby byl poštovní trh otevřen už napřesrok, a to všem uchazečům bez omezení. Slibují si od toho snížení poštovného a také zkvalitnění služeb. Odpovídá to také zájmům samotných spotřebitelů. Hessensko a Dolní Sasko chtějí prosadit změnu příslušného zákona v druhé komoře parlamentu a prolomit dosavadní monopol, který povyšuje a.s. Německé pošty do role jediného oprávněného doručovatele listovních zásilek o váze pod 100g.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme