Ekonomické informace 15. 2. 2001

V dnešních Ekonomických informacích naleznete zprávu o několika rozhodnutích vlády, projednávání převzetí IPB u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a o tom, že Evropský parlament přijal nejtvrdší opatření ohledně geneticky modifikovaných potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda včera překvapivě stáhla ze svého programu návrh na jmenování guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy do rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu. Proč tento formální krok odložila, členové vlády nevysvětlili.

Kabinet ale schválil další body. Například návrh zákona, který má omezit platby v hotovosti. Co bude přes jeden milion korun týdně, musí být placeno bankovním převodem - to je obsahem nového návrhu zákona.

Vláda schválila i udělení tří licencí na UMTS současným operátorům za cenu pěti miliard korun. Čtvrtá licence půjde do dražby.

Ministři rozhodli o privatizaci Nové Huti. Podnikatelský záměr a nabídnutá cena jsou nejdůležitější kritéria, podle který bude vybrán nový majitel 67,25 procenta akcií podniku. Kupec musí splnit tři základní podmínky: Musí se jednat o společnost dostatečně kapitálově vybavenou, která má zkušenosti s technologiemi používanými v Nové Huti a která dokáže rozšířit odbytové možnosti ocelárny. Podle ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita vláda vzhledem k dalším okolnostem nestanovila žádnou předběžnou cenu, za kterou chce firmu prodat.

Třinecké železárny uzavřely předkupní smlouvu na areál Poldi Dříň. A zaplatily 20% zálohu z 265 miliónů korun. Současně získaly neodvolatelné bankovní garance na zbývající část kupní ceny. Podle mluvčí Kateřiny Samkové Železárny garantují zachování výroby a zvýšení zaměstnanosti na 900 lidí.

Japonská Nomura a nizozemská společnost Saluka Investments podaly k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku stížnost na Českou republiku pro porušení lidských práv a svobod. Důvodem je nucená správa v IPB a následný prodej části banky ČSOB. Předseda ODS Václav Klaus roztrpčení Nomury chápe.

Evropský parlament schválil velmi tvrdou legislativu o geneticky upravených potravinách. Jak říká náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, odborníci soudí, že to bude mít výrazný vliv na západoevropskou vědu i zemědělství.

Roční míra inflace ve Velké Británii klesla v lednu na 1,8 procenta, což je nový rekord. Z Londýna telefonuje náš spolupracovník Milan Kocourek.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme