Ekonomické informace 15. 2. 2002

Pěstitelé cukrovky hodlají žalovat společnost Eastern Sugar asi o 200 milionů korun. Budou požadovat náhradu škody kvůli uzavření cukrovaru Modřany. KTP Quantum nesmí převádět žádné cenné papíry ani peníze. Komise pro cenné papíry zastavila vyplácení a příjímání vkladů v této společnosti kvůli snižování její likvidity. Do 28. února musí případní zájemci o českou energetiku přistoupit na podmínky vlády, jinak se privatizace do voleb neuskuteční.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Pěstitelé cukrovky hodlají žalovat společnost Eastern Sugar asi o 200 milionů korun. Budou požadovat náhradu škody kvůli uzavření cukrovaru Modřany. Firma ukončením výroby v Modřanech podle názoru Agrární komory zneužila monopolního postavení a znemožnila pokračovat v produkci jednašedesáti pěstitelům. Místopředseda představenstva Eastern Sugar Radoslav Hrabal tvrdí, že jeho firma neporušila zákon a proto je žaloba neopodstatněná. Postižení zemědělci ale přesto letos cukrovku zasijí. Pokud cukrovar jejich produkci nevykoupí, chtějí řepu navézt před Ministerstvo zemědělství.

KTP Quantum nesmí převádět žádné cenné papíry ani peníze. Komise pro cenné papíry zastavila vyplácení a příjímání vkladů v této společnosti kvůli snižování její likvidity. Výběry klientů totiž zesílily po nedávných mediálních útocích na tohoto obchodníka s cennými papíry. Podle mluvčí Radky Procházkové komise zastavila převody především v zájmu ochrany zákazníků firmy. 1

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházková o KTP Quantum

Do 28. února musí případní zájemci o českou energetiku přistoupit na podmínky vlády, jinak se privatizace do voleb neuskuteční. Prohlásil to náměstek ministra průmyslu Zdeněk Vorlíček s tím, že do tohoto data musí vláda dostat dokumetaci o jednání s potenciálními investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Vorlíček o investorech

Mezi hlavní podmínky vlády patří cena nejméně 200 miliard korun za ČEZ a distibuční společnosti a také povinný odběr uhlí od českých dolů po dobu 15 let.

O téměř 7 procent se vloni zvýšila výroba českých průmyslových podniků. Její růst zejména v porovnání s ekonomickým zpomalením v západní Evropě předčil očekávání analytiků. Podle Patrika Chovance z BBG Finance ale na druhé straně zvýšení výroby nedoprovázel nárůst tržeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patrik Chovanec: Nebyl tu růst tržeb

Termín zahájení výstavby dálnice D 47, která povede z Lipníku nad Bečvou přes Ostravu na polskou hranici, není stále definitivní. Stále totiž chybí to nejdůležitější - uzavřená smlouva s investorem - izraelskou společností Housing and Construction. Náměstek ministra dopravy Karel Holl i přesto zdůraznil, že se nesmí otálet, protože čas znamená zdražování celé stavby:

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Holl: Musíme si pospíšit

Už 80 procent domácího trhu s minerálními vodami ovládá výrobce minerálek Mattoni. Nezabránil tomu ani antimonopolní úřad, který nepovolil fúzi společností Karlovarské minerální vody, Hanácká kyselka a Poděbradka. Firmy se sice nespojily v jedinou, ale jsou ovládané společným majitelem. Mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa ale nepřipouští, že by se nepovolení fúze minulo účinkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kristián Chalupa o fúzi

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme