Ekonomické informace 15. 2. 2005

Zájemcům o Český Telecom začala běžet lhůta na hloubkovou kontrolu ve firmě. Dnes také odstartuje příprava elektronického mýta na dálnicích pro nákladní automobily. Dárcovské esemesky mají šanci získat cenu GSM Asociace. Dva žadatelé o digitální televizní licence spojili své síly. Rozdílné ceny akcií na pražské burze a v RM Systému lákají ke spekulacím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Zájemcům o Český Telecom začala běžet jeden a půl měsíční lhůta na hloubkovou kontrolu ve firmě. S hloubkovou kontrolou mohou mít problém finanční investoři. Ti podle podmínek tendru musí být v konsorciu s významným telekomunikačním operátorem, aby se vůbec mohli druhého kola účastnit. Právě na definici co je významný operátor by se měla privatizační komise shodnout právě dnes.

Dnes také odstartuje příprava elektronického mýta na dálnicích pro nákladní automobily. Začíná výběrové řízení na projektového manažera systému. Podle Jiřího Nouzy z ministerstva dopravy by měl vybraný poradce spolu s řídícím výborem projektu připravovat podmínky soutěže na dodavatele technologie. Tu chce stát vyhlásit nejpozději do konce června.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Nouza: Soutěz na dodavatele elektronického mýta

Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončuje strategii zaměřenou na zvýšení českého exportu do Ruska. S ním má Česko dlouhodobě schodkovou obchodní bilanci. Našem podniky by v Rusku mohly například modernizovat tamní strojírenské firmy. Vláda nedávno schválila podobnou strategii zaměřenou na vývoz do Číny. Následovat by měly projekty pro Latinskou Ameriku a Indii, tvrdí náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Podpora exportu

Dárcovské esemesky, tedy DMS, mají šanci získat cenu GSM Asociace. Vyhlášení vítězů se dnes odehraje ve francouzském Cannes. Jak připomněla Pavlína Kalousová, ředitelka pořadatelského Fóra dárců služba, které byla spuštěna před necelým rokem a zapojilo se 35 organizací, sklízí u nás obrovský úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kalousová: DMS soutěží o cenu GSM Asociace

Soutěžit s ní bude britská služba pro slepé, mobil pro hluché ve Spojených státech a také zavedení telekomunikací v Laosu.

Dva žadatelé o digitální televizní licence spojili své síly. Televizní projekt Live TV sfúzoval s projektem Televize na Cestách. A to ze dvou důvodů, jak podotkl jednatel společnosti Live TV Michal Kralert.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kralert: Fúze žadatelů o digitální licenci

Podle Kralerta zatím žadatelé spojení nekonzultovali s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, která bude licence udělovat. Kralert si je však jistý, že není proti pravidlům výběrového řízení.

Rozdílné ceny akcií na pražské burze a v RM Systému lákají ke spekulacím. Podle Tomáše Karbana ze společnosti Wood and Company je ovšem v tomto případě potřeba brát v úvahu odlišný způsob vypořádávání obchodů na těchto trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Karban: Rozdíly při obchodování na burze a v RMS

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme