Ekonomické informace 15. 2. 2007

Situace na evropské trhu s energiemi začíná být kritická. Zatímco politici dlouze vyjednávali o vládě, v Česku se nebývale zrychlil hospodářský růst. Zpomalení inflace překvapilo analytiky i českou centrální banku. Zákazníci začínají ztrácet zájem o plazmovou technologii u televizorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožár elektrického vedení

Stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer

O uvolnění trhu s energiemi, které požaduje Evropská komise bude dnes řeč v Bruselu, kam se sjedou ministři průmyslu a energetiky členských zemí Unie. Vladimír Štěpán z konzultantské společnosti ENA poukazuje na fakt, že na Evropském trhu vzniká několik energetických supermonopolů, které si rozdělují trh a prakticky si stanovují podmínky. Situace podle něj začíná být kritická a pokud na to nemá doplatit spotřebitel, musí už Evropská unie zasáhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Štěpán: Evropský trh s energiemi

Evropská komise usiluje především o oddělení výroby od distribuce, ale řada zemí je proti, včetně České republiky, a chce také zavést institut jednotného evropského regulátora.

Dlouhé měsíce hledání funkční vlády se paradoxně kryjí s obdobím výborných makroekonomických výsledků české ekonomiky. Nabízí se tak možná lehce jízlivá otázka, do jaké míry politici ve skutečnosti naše hospodářství ovlivňují. Průmyslová výroba se v loňském roce rozběhla nebývalým tempem. Růst o 9,7 procenta je nejvyšší od roku 2001. A co je podstatné - výroba se dostává z jednostranného zaměření na automobilový průmysl! Letos tak budeme největší exportéři počítačů ve střední Evropě, tvrdí Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Růst hospodářství

Máme k dispozici také první měření inflace podle nově upraveného spotřebního koše. A výsledky překvapily nejen analytiky, ale také centrální banku. Inflace v lednu zpomalila na 1,3 procenta. Meziměsíčně se zvýšila jen o jedno procento. Všichni přitom čekaly něco jiného - ekonomové předpovídali inflaci až dvouprocentní růst, protože v lednu rostly ceny elektřiny, vody i nájemného. Růst cenové hladiny je tak už čtvrtý měsíc po sobě pod cílem centrální banky a pár měsíců by to mělo ještě vydržet míní Vladimír Pikora z NextFinance

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Inflace

Vozový park některých regionálních autobusových dopravců projde významnou proměnou. 800 miliónů chce letos a příští rok do nových autobusů investovat skupina ČSAD Invest, pod kterou patří ČSAD Vsetín a autobusy Plzeň i Karlovy Vary. Dohromady plánují nákup 200 nových autobusů. Icom transport, který ovládá šest dalších regionálních dopravců, pak chce v příštích pěti letech na koupit 600 autobusů s ekologickými motory splňujícími nejpřísnější evropské normy. O investici za tři a půl miliardy se ucházejí prodejci se značkami Mercedes Benz a Karosa.

Plazmové televize ve světě ustupují LCD technologii. Podle agentury Display Search v posledním čtvrtletí minulého roku klesly tržby za plazmové přístroje o čtyři procenta, naopak světový obrat LCD televizorů vyskočil o 72 procent nahoru. Je to tak vůbec poprvé, co zákazníci začínají o plazmovou technologii lehce ztrácet zájem. Největším hráčem na trhu LCD televizorů je Sony s tržním podílem skoro 17 a půl procenta. Samsung má 15 procent trhu a Sharp lehce přes 11 procent.

A ještě maličkost na závěr - číslování bot by v budoucnosti mohlo být na celém světě jednotné. Na nových pravidlech nyní pracují tři týmy. Jeden z nich je ze zlínské Univerzity Tomáše Bati. Současné systémy jsou asi z pětiny nepřesné. Často určují způsob konstrukce bot, než aby hovořily o velikosti nohy, což mate zákazníky a komplikuje práci internetovým prodejcům obuvi - tak uvidíme, k čemu odborníci dojdou.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme