Ekonomické informace 15. 3. 2001

V Ekonomických informacích se dozvíte o jednáních naší vládní delegace v Indii a Jižní Koreji a také o tom, jak pokračují přípravy na privatizaci Unipetrolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postupné odstraňování obchodních bariér mezí Indií a Českou republikou je důležité pro naše exportéry, zejména Škodu Auto a Tatru, prohlásil po jednání se svým indickým protějškem Jašvantem Sinhou ministr financí Pavel Mertlík. Za důležité považuje ministr především tranparentní předpisy, na základě kterých by si čeští investoři a obchodníci mohli ujasnit kam se bude indická politika v této oblasti ubírat. Ministr zemědělství Jan Fencl nabídl svému resortnímu kolegovi jednání o preferenčních kvótách pro zboží, které by Česká republika mohla dodávat. Početná vládní delegace, kterou vede premiér Miloš Zeman se dnes přesouvá z Indie do Jižní Koreje. Jak řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček, v Koreji by měl ministr průmyslu Miroslav Grégr podepsat mezinárodní dohodu o spolupráci při mírovém využívání jaderné energie.

Z celkem devatenácti uchazečů o pozici poradce pro privatizaci holdingu Unipetrol vyzve vládní komise jedenáct firem, aby podaly nabídky na plnění veřejné zakázky. Jména zájemců Fond národního majetku nezveřejnil s poukazem na příslušné ustanovení Obchodního zákoníku. Odhaduje se, že privatizace Unipetrolu by měla přinést do státní pokladny 10 - 16 miliard korun.

Také v Polsku se schyluje k privatizaci druhé největší rafienerie v zemi. O závod na zpracování ropy v Gdaňsku mají zájem dva petrochemické kolosy. Podle našeho zpravodaje Pavla Nováka, jedním z nich je společnost z další postkomunistické země - Maďarska.

100 milionů krychlových metrů zemního plynu dodalo Rusko do České republiky jako protihodnotu za modernizaci kompresorové stanice v Rjazaňské oblasti. Stanice, kterou plynárenský gigant Gazprom převzal do užívání, je klíčovou pro přepravu plynu do západní a střední Evropy. Podrobnosti doplňuje náš zpravodaj v Rusku Petr Voldán .

Věřitelský výbor společnosti Let Kunovice schválill text inzerátu, kterým bude nabízet podnik k prodeji. Věřitelé také rozeslali dopisy pětadvaceti vážným zájemcům, které vedou v evidenci. Chtějí oslovit i další subjekty vytypované z databází. Inzeráty vyjdou během příštího týdne v Hospodářských novinách a Financial Times. Více už Roman Verner.

Společnost IBM bude v Brně podnikat s podporou státu. Antimonopolní úřad jí totiž udělil výjimku ze zákazu veřejné podpory. Účelová dotace ale nesmí přesáhnout 104 milióny korun a zároveň nepřekročí 50 procent mzdových nákladů za období dvou let. Podle předsedy úřadu Josefa Bednáře musí IBM splnit i další podmínky.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme