Ekonomické informace 15. 3. 2004

Stát letos vyplatí lidem na podpoře stavebního spoření rekordních až 16 miliard korun a tato suma si udrží prvenství minimálně do roku 2013. Takový je odhad ministerstva financí. Na rostoucí výdaje spojené s podporou stavebního spoření totiž vláda reagovala tak, že od letošního roku snížila státní příspěvek a pro jeho získání prodloužila dobu spoření o jeden rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební parcely

stavební parcely | Foto: Nové bydlení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil výběr společnosti pro stavbu pilotního projektu komunikačního systému GSM-R na železniční trati Děčín Praha Kolín. České dráhy podle jejich mluvčího Petra Štáhlavského vítají rychlé rozhodnutí úřadu, které je prý potvrzením jejich správného postupu a které zamítá námitky neúspěšného uchazeče o tento projekt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Šťáhlavský o výběru GSM-R

Do soutěže na dodavatele technologie GSM-R se přihlásili dva uchazeči - Kapsch a Siemens. Dráhy vybraly jako vítěze společnost Kapsch.

Zavedením poplatků za parkování chce většina měst bojovat proti nedostatku parkovacích míst. Tak jako třeba radnice Prahy 3, která navrhuje, aby obyvatelé této městské části platili za parkování 1200 korun ročně. Pro podnikatele by tato částka mohla být až 30 tisíc za rok. Podle Marka Zemana, zástupce starosty Prahy 3 tento návrh vychází ze zkušeností velkých měst v západní Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Zeman o parkovném

Stále více používáme pro nejrůznější účely papír. Loni totiž v České republice stoupla jeho spotřeba meziročně o 11 procent na 114 kilogramů na osobu za rok. Nárůst je jeden z nejvyšších od roku 1992. Za vysokými čísly stojí podle Svazu průmyslu papíru a celulózy jak rekordní výroba v tuzemsku tak i zvýšené dovozy. Trend růstu spotřeby se projevuje ve všech třech základních kategoriích, kterými jsou tiskové, hygienické i obalové papíry. Rozhodující přitom byl rozvoj obalového průmyslu.

Německá vláda prosadila reformu důchodového systému. A to přes odpor nejen opozice, ale také vlastních poslanců v Bundestagu. I když jde o dlouhodobý projekt na období celého čtvrt století, jeho dopady pocítí Němci už za 2 roky. Jak dodává náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, nejpostiženější skupinou budou současní třicátníci a čtyřicátníci. Ti totiž budou platit do kasy povinného důchodového pojištění stále více a až odejdou do penze sami, dostanou méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Štáhlavský o důchodovém systému

Evropská komise stále více tlačí na Německo, aby zrušilo kontroverzní zákon, kterým chrání automobilku Volkswagen před nepřátelským převzetím. Evropský komisař pro vnitřní trh Frits Bolkestein chce dát německé vládě ultimátum do začátku dubna, aby zrušila zákon, který omezuje hlasovací prává akcionářů na 20 procent bez ohledu na velikost jejich podílu. Informoval o tom dnes německý časopis Focus s odvoláním na zdroje z okolí komisaře.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme