Ekonomické informace 15. 3. 2005

Rekordní cena ropy na světových trzích zdražuje benzín i naftu. Česká vláda chce přesvědčit Evropskou unii, aby začala ze svých zdrojů přispívat na regeneraci panelových sídlišť. Česká republika má možnost získat více než 400 milionů eur z Evropského sociálního fondu. Více jak tisíc pracovních míst by mělo vzniknout v nové průmyslové zóně u Kutné Hory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Dobré ráno, a zvláště pak pro motoristy. Benzín totiž zdražuje. Jen za minulý týden se zvedla cena Naturalu 95 až na 25 korun za litr a stejným směrem se vydala i nafta. Souvisí to s růstem cen ropy na světových trzích. Ta se totiž drží na rekordních úrovních a vypadá to, že v nejbližší době její cena poroste a to nejspíš rychleji, než dokáže posilovat naše koruna k dolaru, jak poznamenává analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Ropa a benzín

400 miliard korun potřebuje Česká republika investovat do obnovy panelových domů. Ročně jde ze státních peněz na rekonstrukce sídlišť přibližně 7 miliard korun. To zjevně není dostatečné. Proto chce česká vláda přesvědčit Evropskou unii, aby začala ze svých zdrojů přispívat na regeneraci panelových sídlišť. To je také jedním z témat konference, na kterou se do Prahy sjeli z více než dvaceti evropských zemí ministři, kteří mají problematiku bydlení na starost. Náměstek českého ministra Ivan Přikryl doufá, že by peníze z unie mohly přijít už za dva roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Přikryl: Investice do obnovy panelových sídlišť

Česká republika má možnost získat více než 400 milionů eur z Evropského sociálního fondu. Ten je určen regionům EU a slouží na rozvoj trhu práce v dané oblasti a rozvoj lidských zdrojů. O peníze se mohou ucházet jak orgány státní správy činné v sociální oblasti, tak i podnikatelé. Ministerstvo pro místní rozvoj dnes k tomuto tématu uspořádá konferenci, na které představí všem zájemcům způsob, jak se o peníze přihlásit. Podle náměstka Čestmíra Sajdy se peníze vyplatí, jakmile budou schváleny první projekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Č. Sajda: Peníze z Evropského sociálního fondu

Do České republiky v lednu téměř neproudily nové zahraniční investice. Svoji výrobu pouze rozšiřovaly zahraniční společnosti, které již v ČR působí. Po mohutném přílivu investic v uplynulých letech tak možná přichází útlum, odhadují někteří ekonomové. Přesto byl včera položen základní kámen v nové průmyslové zóně Na Rovinách. Výstavba u Kutné Hory tak může začít. Vzniknout by tu mělo přes 1000 nových pracovních míst a první investoři by se zde mohli objevit už v polovině letošního roku, jak nám řekl ředitel úseku rozvojových projektů liberecké Investorsko-inženýrské společnosti Jaroslav Makovička.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Makovička: Průmyslová zóna u Kutné Hory

Největší polská ropná společnost PKN Orlen v pátek doručila Evropské komisi žádost o povolení koupě českého petrochemického holdingu Unipetrol. Komise bude rozhodovat, zda se spojením konkurenčních firem nevytvoří monopol. O prodeji 63procentního státního podílu v Unipetrolu rozhodla loni v dubnu vláda Vladimíra Špidly. Nákup akcií společnosti Unipetrol je největší polskou zahraniční investicí.

Komise pro cenné papíry obdržela podnět na prošetření manipulace s trhem v případě obchodování s akciemi petrochemické společnosti Unipetrol. Unipetrol se včera na burze zřítil o výjimečných skoro 20 procent poté, co v pátek po strmém růstu vytvořil nové historické maximum. Komise se proto začala zabývat analýzami informací týkajících se Unipetrolu, zaměřuje se především na obchody účastníků, kteří se na vývoji kurzu podílejí.

Marika Táborská, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme