Ekonomické informace 15. 4. 2002

Hovoříme o dluzích Českých drah opravárenským společnostem. Důvod? V pondělí by se mělo rozhodnout, jak situaci řešit. Ani silnější koruna nedokáže zastavit zdražování benzínu. Jeho cena poroste kvůli dražší ropě na světových trzích. V relaci bude řeč i o začínající návštěvě premiéra Miloše Zemana v Rusku. Další téma: Českomoravská záruční a rozvojová banka možná neuspokojí všechny malé podniky, které žádají o příspěvky k úrokům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lokomotivy na nádraží

lokomotivy na nádraží | Foto: Jan Rosenauer

Dnes by mělo padnout rozhodnutí co bude s dluhy Českých drah vůči opravárenským společnostem. Zatím dosahují 800 miliónů korun a pokud nebudou splaceny, řada soukromých firem kvůli špatnému hospodaření drah zkrachuje. Podle šéfa odborového svazu železničářů Jaromíra Duška mají dráhy na rozhodnutí jen několik dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dušek: ČD a opravny

České dráhy ale zatím nevědí z čeho dluhy opravárenským firmám zaplatí. Mluvčí Zdenka Celá spoléhá na stát, který drahám údajně dluží obrovskou částku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Celá: Dluhy opravnám

Ani silnější koruna nedokáže zastavit zdražování benzínu. Jeho cena poroste kvůli dražší ropě na světových trzích. Zatímco se ceny této suroviny zvýšily od ledna o 30 procent, koruna zhodnotila vůči dolaru pouze o šest procent. Jinak řečeno zatímco se barel ropy Brent ještě na začátku roku prodával za 21 dolarů, teď je o šest dolarů dražší. Naše měna vůči dolaru za poslední čtyři měsíce posílila jen o necelé dvě koruny.

Najít další možnosti splácení ruského dluhu vůči České republice. To je jeden z důvodů návštěvy premiéra Miloše Zemana v Rusku. Zeman do Moskvy přiletěl včera večer a podle našeho tamního zpravodaje Petra Voldána je věnuje především hospodářským vztahům.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Voldán: M. Zeman v Rusku

Českomoravská záruční a rozvojová banka možná neuspokojí všechny malé podniky, které žádají o příspěvky k úrokům. Dosavadní tempo přibývajících žádostí nasvědčuje podle ředitele marketingu banky Lubomíra Rajdla tomu, že v druhém pololetí nebude na regionální programy dostatek peněz, a pak by se příjem nových žadatelů zastavil. Zatim ale dosavadní finanční zdroje pro pro úvěrové i záruční programy dostačují a umožňují plynulé poskytování těchto typů podpor i v dalších měsících.

Olomoucká radnice požádá Státní fond životního prostředí o téměř dvoumilionovou dotaci na likvidaci starých lednic. Jde o akci v rámci programu ochrany ozónové vrstvy země. Podle zákona se musí o uložení nebezpečných složek odpadu postarat město, což přijde radnici podle náměstka primátora Miroslava Piláta každoročně na nemalé prostředky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pilát: Likvidace lednic

Valná hromada společnosti Philip Morris by dnes měla rozhodnout o dividendách pro akcionáře. Kurs akcií výrobce tabáku ale v poslední době výrazně klesal.

Milan Kopp, Dušan Valenta, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme