Ekonomické informace 15. 4. 2004

Podnikatelé nevzdávají snahu přemluvit vládu, aby napravila špatné podmínky k podnikání. Kromě demonstrace uvažují například o hromadném podání žádosti o posečkání daně. Tisíce žádostí by mohly trpce znepříjemnit život úředníkům. Vláda se dohodla na některých bodech boje proti šedé ekonomice. Do parlamentu předloží návrh zákona o povinném značení lihu, který obsahuje povinnost kolkovat lahve s tvrdým alkoholem. Před poslanci chce také prosadit povinnost pro obchody a restaurace evidovat platby v hotovosti na registračních pokladnách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministři vymysleli nový plán, jak může stát finančně pomoci Třineckým železárnám. Firma, která je v zisku nebyla původně zařazena do programu restrukturalizace ocelářství, a proto Evropská komise jakýkoli finanční příspěvek odmítla. Podnik ale argumentoval tím, že stát výrazně pomohl jeho největším tuzemským konkurentům Nové huti a Vítkovicím, a nastavil tak nerovné podmínky na trhu. Ministerstvo průmyslu proto navrhlo, aby Konsolidační agentura odkoupila od Třineckých železáren jejich přibližně desetiprocentní podíl v Nové huti a to za velmi výhodnou cenu - až 1250 korun za akcii. Vláda podle premiéra Špidly s plánem souhlasila, ale konečné rozhodnutí už nezávisí na ní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Špidla o pomoci Třineckým železárnám

Revitalizace 183hektarového průmyslového areálu plzeňské Škodovky bude součástí národního programu rozvoje průmyslových zón. Rozhodla o tom komise ministerstva průmyslu a obchodu. Podle mluvčí vládní agentury CzechInvest Jany Víškové, bude jasné, jak bude projekt financován a v jakých etapách se bude postupovat, teprve někdy v polovině roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o revitalizaci areálu Škodovky

Český výrobce topné a vodoohřevné techniky Mora-Top postaví v Uničově nový závod. Důvodem je rostoucí odbyt výrobků a slibné kontrakty na východních trzích, především v Rusku. Dosavadní továrna ve Šternberku, kde je zaměstnáno 70 lidí, už svou kapacitou nestačí. Oznámil to manažer pro strategii a personalistiku Mory Antonín Krejčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Krejčí o nové továrně

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban nechce privatizovat většinový podíl státu v energetické společnosti ČEZ před koncem volebního období současné vlády. Pro hledání vlastníka je podle Urbana vhodné období mezi roky 2008 až 2010.

Města a obce v České republice se stále razantněji snaží bojovat s neplatiči. Novou zbraň připravuje také písecká radnice. Centrální registr bude shromažďovat údaje o všech dlužných částkách a na jejich základě potom budou jednotlivé instituce posuzovat například žádosti o přidělení bytu a o dotace na různé akce. Vysvětlil tajemník Městského úřadu v Písku Jiří Hořánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Hořánek o boji proti neplatičům

V sousedním Německu přišli se zajímavým nápadem, jak snížit nezaměstnanost. S tou tam mají velké problémy, protože 5 milionů nezaměstnaných přijde státní kasu na miliardy eur. Ani loňské snížení finančních požitků ale nevede některé nezaměstnané k tomu, aby si práci skutečně hledali. Náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský si povšiml diskusí o tom, jak zvýšit jejich motivaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o nezaměstnanosti

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme