Ekonomické informace 15. 4. 2005

Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za únor. Dá se předpokládat, že obchodníkům vzrostly tržby až o 4 procenta, protože české domácnosti po podzimní opatrnosti zase přišly na chuť utrácení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozík

nákupní vozík | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila je to dobře.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Návrátil: Nákupy domácností

Československá obchodní banka prohrála spor a podle rozhodnutí rozhodčího soudu musí České konsolidační agentuře vrátit více než jednu a půl miliardy korun. Jde o to, že Konsolidační agentura od ČSOB odkoupila pohledávku bývalé IPB. Pohledávka na ni však nebyla správně převedena a nikdy na agenturu právně nepřešla. ČSOB teď částku, kterou za pohledávku obdržela, vrátí. Potvrdil to mluvčí banky Pavel Hejzlar.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hejzlar: ČSOB koupila pohledávky IPB

Zda ministerstvo na tento požadavek přistoupí a bance více než půldruhé miliardy korun zaplatí, ale zatím není jasné, říká mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: MF požadavek banky

Oceláři na severu Moravy se stále ještě nedohodli. Ačkoli společnost Vítkovice Steel ustoupila svému dodavateli a přijala nabídku dodávek za cenu, která se jí zdá stále příliš vysoká, nebezpečí zastavení dodávek se nevyhla. Vysoké pece Ostrava nepřijaly návrh dohody, kterou původně samy koncipovaly a trvají na pohrůžce zastavení dodávek suroviny od 1. května. Mluvčí Vysokých pecí Vladimír Gurecký vysvětlil, že návrh druhé strany byl časově omezený, což není přijatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Gurecký: Oceláři se nedohodli

Vedení Vítkovice Steel tomuto postoji nerozumí. Chtějí prý hradit cenu v plné výši a navíc návrh dohody, kterou před týdnem předložily, vycházel přesně z požadavků Vysokých pecí. Nabízí se otázka, zda za tím není majitel Vysokých pecí - tedy nadnárodní firma Mital Steel. Ta vlastní i železárny na sever od Ostravy a není žádným tajemstvím, že polští odboráři jsou nesrovnatelně razantnější než ti naši. Bylo by proto pro majitele zřejmě mnohem schůdnější omezovat raději výrobu v České repulice nežli v Polsku.

Zájem o nové osobní automobily u nás podle statistik stále klesá. Oproti loňsku jsme v prvním čtvrtletí letošního roku přihlásili do provozu o tři procenta nových vozů méně než loni. Propad prodejů už přitom pokračuje druhým rokem. Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu ale připomíná, že současně na trhu významně přibývá nových malých užitkových vozů a celkově se proto náš vozový park stále obnovuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: zájem o nová auta

Jitka Hanžlová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme