Ekonomické informace 15. 5. 2001

Česká národní banka je znepokojena růstem schodku veřejných financí. Jen jediná nabídka přišla slovinské vládě do boje o licence na UMTS. eBanka plánuje investovat do rozšíření během příštích tří let 2 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka se znepokojením sleduje rostoucí deficit veřejných financí. Guvernér Zdeněk Tůma se proto včera sešel s předsedou poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Zástupce centrální banky se sice pravidelně zúčastňuje jednání parlamentního rozpočtového výboru, ale vzhledem k situaci považoval guvernér za užitečné pozvat k jednání předsedu parlamentu. Podle Zdeňka Tůmy je problémem i deficit zahraničního obchodu.

Vláda schválila nařízení o jednotkových cenách některých druhů textilních a oděvních výrobků dovážených z vybraných asijských zemí. Chce tak zamezit nelegálním dovozům a podhodnocování celních hodnot zboží. Daňové a celní úniky při nelegálních dovozech textilu a oděvů především z asijských zemí dosahují až deseti miliard korun ročně. Odhaduje to Asociace textilního, oděvního, kožedělného průmyslu.

Varováním pro plánované příjmy státního rozpočtu z prodeje licencí na UMTS jsou čerstvé zkušenosti s obdobným prodejem ve Slovinsku. Tam se soutěž na tři mobilní licence nevydařil, protože příslušné slovinské ministerstvo dostalo jen jednu žádost o koupi licence. Podle telekomunikačních firem byla důvodem nezájmu příliš vysoká požadovaná cena. Také v České republice upozorňují odborníci na nebezpečí, že operátoři nebudou mít dost peněz, aby zaplatili státem požadovanou cenu.

V pořadí třetí návrh na soudní vyrovnání s věřiteli povolil Královopolské brněnský Krajský soud. Jeho rozhodnutí musí ještě schválit věřitelé na své červnové schůzi.Jim přiznává vedení společnosti závazky ve výši 4 miliard korun. Co by měl proces povolení vyrovnání strojírenské firmě přinést vysvětluje generální ředitel Královopolské Milan Rada.

Vláda včera schválila podmínky, za kterých může petrochemický holding Unipetrol převzít Spolanu. Musí do její výstavby investovat tři miliardy korun a musí snížit její zadluženost o čtvrtinu. Spolana dnes dluží přes 3 miliardy korun. Cena za převzetí Spolany zatím není známa, protože existují dva různé odhady hodnoty podniku.

Vybraní živnostníci budou muset prokázat svou odbornost. Tato povinnost se bude vztahovat i na jejich zaměstnance. Vyplývá to z nařízení, které včera schválil kabinet. Podle mluvčího vlády Libora Roučka byly do schváleného seznamu zařazeny služby, které by kvůli nedostatečné odbornosti mohly poškodit zdraví zákazníka.

Raiffeisenbank emitovala na začátku května první tranši první emise hypotečních zástavních listů za 500 miliónů Kč. Přitom celkový objem emise bude dvě miliardy. Hypoteční zástavní listy jsou druhem dluhopisů, jejichž krytí je zabezpečeno zástavním právem na nemovitosti. Získané zdroje se používají na poskytování hypotečních úvěrů. Jejich atraktivitu zvyšuje to, že se na výplatu úroků nevztahuje daň z příjmu.

Zhruba dvě miliardy korun investuje eBanka do svého rozšíření v následujících třech letech. Cílem je získat do tří let více než 100 tisíc klientů, včetně malých a středních firem. Banka původně zaměřená na internetové bankovnictví hodlá postupně otevřít 40 poboček v celé republice. K první části plánu uvádí podrobnosti mluvčí Lenka Petroncová.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme