Ekonomické informace 15. 5. 2006

Garanční fond obchodníků s cennými papíry zahájí odškodňování zákazníků bývalé makléřské společnosti Sati. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dnes vyhlásí výběrové řízení na prodej pohledávky za více než 4 miliardy korun za potravinářskou firmou Setuza. Evropská komise chce regulovat ceny mezistátních hovorů z mobilních telefonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setuza

Setuza | Foto: Setuza

Na své peníze se mohou těšit další podvedení investoři. Garanční fond obchodníků s cennými papíry dnes totiž zahájí odškodňování zákazníků bývalé makléřské společnosti Sati. Celkem 61 poškozeným do 14. července vyplatí více než 5,75 milionu korun a je možné, že odškodňování ještě rozšíří. Tento týden totiž přezkoumá nové pohledávky přihlášené do konkurzu, které mohou potvrdit nároky na odškodnění dalším klientům.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dnes vyhlásí výběrové řízení na prodej pohledávky za více než 4 miliardy korun za potravinářskou firmou Setuza. Fond tuto pohledávku koupil na základě rozhodnutí vlády letos v únoru od České konsolidační agentury a zaplatil za ni 465 milionů korun. Převod pohledávky byl základem plánu, podle kterého měl stát opět získat v potravinářské firmě vliv. Za jakých podmínek pohledávku prodá Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, upřesňuje mluvčí ministerstva zemědělství Libor Vacek.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Vacek: Pohledávka

Evropská komise dnes zveřejní zprávu o loňských emisích oxidu uhličitého a o prvním roce fungování obchodů s povolenkami na emise.Od zavedení trhu s emisemi se očekávalo, že většina zemí své limity překročí, a to vedlo ke strmému růstu cen povolenek. Opak je však pravdou. Německo, ale i Česko, Maďarsko, Portugalsko a Belgie totiž skončili pod limity. Podle Tomáše Gaťka ze společnosti Patria finance to ovlivňuje nejen trh s povolenkami, ale i ceny energií.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Gatěk: Povolenky

V pátek se ceny povolenek dostaly na nové roční minimum. Prosincový termínový kontrakt zlevnil o čtyři eura až na 8 a půl eura za tunu. Přitom ještě před měsícem se cena pohybovala kolem rekordní hodnoty 31 eur za tunu.

Česká města a obce se často zadlužují, některým se ale daří hospodařit naopak s přebytky. Například Brnu zbylo z loňského rozpočtu více než půlmiliardy korun, kterou může utratit letos. Podle brněnského primátora Richarda Svobody k přebytku přispěly hlavně vyšší výnosy z daní. Radní už navrhli, jak loňský přebytek rozdělit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Svoboda: Rozdělení přebytku

Evropská komise chce regulovat ceny mezistátních hovorů z mobilních telefonů. V červenci hodlá navrhnout předpis, který by v Unii mezistátní hovory z mobilních telefonů zlevnil o dvě až tři pětiny. Takové snížení cen prosazuje komisařka pro informační společnost Viviane Redingová, která je přesvědčena, že mezistátní hovory přes mobilní sítě jsou v Evropě velmi předražené. Operátorům podle ní ročně vynášejí zhruba deset miliard eur, tedy více než 280 miliard korun. Telekomunikační firmy už na závěr komise zareagovaly mírným snížením cen.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme