Ekonomické informace 15. 6. 2001

Dozvíte ze v nich, že se významně přiblížila privatizace Českého Telecomu, že Česká pojišťovna vyplatí družstvu v Dušejově náhradu za utracené krávy nebo že mexická společnost Nemak ztratila zájem o vybudování svého závodu v plzeňské průmyslové zóně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Privatizace Českého Telecomu se zase o významný krok přiblížila. Fond národního majetku a konsorcium TelSource totiž podepsaly smlouvu o společném postupu při prodeji nejméně 51 procent akcií. Podle Lucie Králové z tiskového odboru Fondu není vyloučeno, že se nakonec prodá i více než jednapadesát procent.

Valná hromada Telecomu, která se schází právě dnes, by měla postoupit v přípravě privatizace ještě dál. Akcionáři mají schválit změnu statutu akcií, které jsou vyhrazeny pro TelSource. Stanou se z nich cenné papíry na doručitele, aby bylo možné s nimi volně obchodovat.

Česká pojišťovna vyplatí zemědělskému družstvu Dušejov na Jihlavsku náhradu za utracení 139 dojnic ve výši tří miliónů korun. O utracení skotu rozhodlo ministerstvo zemědělství v souvislosti s výskytem tzv. nemoci šílených krav. Čeští zemědělci totiž mohou pojišťovat hospodářská zvířata pro případ nákaz a dalších hromadných škod. Podle mluvčího České pojišťovny Michala Urbana k tomu navíc dostávají dotaci od státu.

Mexická společnost Nemak ztratila zájem o vybudování svého závodu v plzeňské průmyslové zóně. Zejména kvůli neustálým protestům ekologů směřuje své aktivity jinam. Společnost začala jednat o ceně s majiteli pozemků v nové průmyslové zóně u Nelahozevse na Mělnicku. Plzeňského primátora Jiřího Šnebergera změna nepřekvapila, ale přesto doufá, že se Nemak do Plzně může ještě vrátit.

Do jednoho roku by mělo akciovou společnost Vítkovice opustit ještě zhruba půl druhého tisíce lidí. Snižováná stavu zaměstnanců souvisí s novým-holdingovým uspořádáním firmy, které má být dokončeno do příštích letních prázdnin. Podle ředitele pro restrukturalizaci Vítkovic Davida Kostruha už dnes už má firma jen polovinu z původního stavu zaměstnanců.

Přerušená diskuse o další liberalizaci světového obchodu bude pokračovat. Shodli se na tom zástupci Evropské unie a Spojených států na summitu ve švédském Göteborgu. Tam je zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme