Ekonomické informace 15. 7. 2003

Čeká národní banka vyvrací spekulace o tom, že by měly přestat platit padesátníky. Ujišťuje, že o stažení 50haléřových mincí neuvažuje. Není proto důvod je při placení nepřijímat. Ke konci října chce z oběhu stáhnout jen desetníky a dvacetníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

desetihaléř

desetihaléř | Foto: ČNB

Správa železniční dopravní cesty by měla kvůli úhradě závazků, které na ní přešly ze státních Českých drah, prodat majetek za dvě až 3 miliardy korun. Výnosy z prodeje by měly sloužit k úhradě části 9,5miliardového dluhu u České konsolidační agentury. Řekl to ministr dopravy Milan Šimonovský. Ovšem myslí si, že letos se zřejmě ještě nic prodat nestihne.

Evropská železniční agentura, která má koordinovat činnost unie například v oblasti bezpečnosti na železnici, by mohla sídlit v Praze. O tom, zda půjdeme do soutěže se zájemci z jiných zemí, bude zítra rozhodovat vláda. Unie by asi měla vědět, jak si se železnicí umíme poradit.

Italové coby předsednická země - dnes představí v~Bruselu ministrům financí Evropské unie svůj plán, jak povzbudit nevýrazný výkon evropské ekonomiky. Naše zpravodajka Pavla Kvapilová se ale zatím zaměřila na další úkol ministrů financí. ECOFIN má totiž také připravovat jmenování Jeana-Clauda Tricheta šéfem Evropské centrální banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kvapilová: J. C. Tichet

Dealeři s cennými papíry už nesmí pracovat bez licence. Jinak riskují pokutu až 20 milionů korun. Osvědčení vydává Komise pro cenné papíry. Už jich rozdala 1500. 700 obchodníků na něj teprve čeká. Podle mluvčí komise Radky Procházkové tak nyní dealeři ponesou za prodej akcií či obligací plnou zodpovědnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: KCP

Akcie společnosti Pražské pivovary se ode dneška přestávají obchodovat na Pražské burze. Důvodem jejich vyloučení z vedlejšího trhu je podle tajemníka společnosti Ivana Šímy zrušení registrace cenného papíru na základě rozhodnutí nejvyššího vedení.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Šíma: Akcie

Ať děláme co děláme, stále nás ovlivňuje počasí. Zrovna včera. Klesaly ceny ropy. Ale ne příliš. Na vysoké úrovni - tedy těsně pod 29 dolarů za barel - podržela hrozba hurikánu. Obchodníci vzali v potaz, že v oblasti Mexického zálivu zuřila tropická bouře, která se zformovala už v Karibském moři. Pokud by se hnula na severozápad a udeřila na pobřeží, trafila by se do spousty amerických rafinerií. Obchodníci se obávali, že by to mohlo zvýšit cenu ropy o dolar.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme