Ekonomické informace 15. 7. 2004

K prvnímu návrhu rozpočtu na příští rok se vláda vrátí znovu za týden. Nové požadavky ministrů na peníze pro jejich resorty totiž převýšily možnosti státní pokladny. Kabinet ale schválil akční plán zaměstnanosti. Přestože Škoda Ostrov na Karlovarsku skončila s výrobou trolejbusů, neznamená to, že je Škoda Holding zcela zavrhne. Aliatel rozšiřuje žalobu, kterou podal na Český Telecom kvůli údajné klamavé reklamě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Jan Rosenauer

Nové požadavky na další výdaje státu přesunuly jednání vlády o rozpočtu na příští týden. Výdajová stránka rozpočtu v roce 2005 by rozšířila o dalších asi 20 miliard a to ministerstvo financí nechce připustit. Trvá na tom, aby schodek státního hospodaření včetně úhrady ztráty Konsolidační agentury nepřesáhl 113 miliard korun, tedy aby byl o dvě miliardy nižší než letos.

Dodržení finančního plánu ale závisí i na příjmech, hlavně na výběru daní. A ten bude růst, pokud poroste i ekonomika. A na ekonomickém růstu - jak upozorňuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach - závisí i budoucí počet nezaměstnaných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Zaměstnanost a HDP

Vláda včera Škromachovi schválila akční plán zaměstnanosti, který počítá nejen se zlepšováním kvalifikace uchazečů o práci, ale také se změnou systému sociálních dávek tak, aby se lidem vyplatilo pracovat a nezůstávat na podpoře.

ČEZ má zájem o koupi Slovenských elektrární. Podle mluvčího firmy Ladislava Kříže v těchto dnech podá přihlášku do privatizačního výběrového řízení. Jak Kříž doplnil, ČEZ zároveň čeká na oficiální výsledky tendru v Bulharsku na privatizaci místních distributorů elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ expanduje

Přestože Škoda Ostrov na Karlovarsku skončila s výrobou trolejbusů a právě včera vydražila část svého majetku, neznamená to, že Škoda Holding trolejbusy zcela zavrhne. Už dnes představí v Plzni nový nízkopodlažní kloubový vůz - společný produkt Škody a Karosy. Právě ten naznačuje podle mluvčího Karla Samce cestu, kudy se bude holding ubírat.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Samec: Škoda Holding a trolejbusy

Telekomunikační firma Aliatel rozšiřuje žalobu, kterou podala na Český Telecom kvůli údajné klamavé reklamě. Zároveň se chce obrátit na antimonopolní úřad s tím, že Telecom zneužívá dominantní postavení na trhu. Podle mluvčího firmy Pavla Kaidla se Aliatelu nelíbí reklamní kampaň, ve které Telecom srovnává svou nabídku se službami alternativního operátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kaidl: Aliatel vs. Telecom

Snaha spořit státní peníze bývá často složitá. Východoněmečtí zemští premiéři se postavili spolkové vládě a zvítězili. Kancléř Schröder ve snaze prosadit další etapu reformy pracovního trhu musel ustoupit soustředěnému tlaku regionálních vůdců napříč politickým spektrem a slíbil jim, spolu s ministrem hospodářství, dodatečnou finanční pomoc na vytvoření nových pracovních míst. Z Berlína dodávává podrobnosti zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Schröder musel ustoupit

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme