Ekonomické informace 15. 9. 2003

Nepříznivé počasí poslední zimy budou zemědělcům kompenzovat 4 tisíce korun na hektar zaorané plochy - tak jak požadovali. Tuto náplast potřebují agrárníci podle prezidenta komory Václava Hlaváčka hlavně kvůli tomu, že museli letos na jaře zaorat zhruba 300 tisíc hektarů ozimů, převážně obilovin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Zemědělci mohou o finanční náhrady žádat ministerstvo do 29. září. Podle Václava Hlaváčka ale měly peníze z resoru přijít už mnohem dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Hlaváček o náhradách

Ti zemědělci, kteří loni zaseli ozimy a následně je zaorali do konce dubna letošního roku mezi sebe rozdělí téměř jednu a půl miliardy korun.

Česká republika je vhodné místo pro britské investice - to řekl během své návštěvy Prahy velvyslanec Velké Británie pro obchod, princ Andrew. Britské firmy by se podle něj mohly například ucházet o miliardovou zakázku na modernizaci letiště v Ruzyni. Jak řekla Radiožurnálu mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková, je Velká Británie na šestém místě v přílivu investic do České republiky. V budoucnu ale musíme z Brity počítat hlavně v oblasti strategických služeb a v leteckém průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o investicích z Británie

Český Telecom by měl od dneška zavést nové varianty v připojení k internetu pomocí technologie ADSL. Telecom chce v nové nabídce ADSL výrazně zrychlit za nezměněnou cenu, ale zároveň omezí objem dat, který budou uživatelé měsíčně stahovat v rámci paušálu. Ministr informatiky Vladimír Mlynář navíc očekává, že nejpozději do 23. září Český Telecom přijde buď se zkvalitněním služby, nebo s jejím zlevněním. Mluvčí Telecomu Vladan Crha ale oponuje tím, že už ode dneška bude připojení při současných cenách zhruba třikrát rychlejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladan Crha o rychlejším připojení

Na výstavišti v Brně dnes začíná největší akce domácí veletržní sezóny - Mezinárodní strojírenský veletrh. Do pátku na něm představí své výrobky a služby více než 2000 firem. Kromě strojírenství se během následujících dnů v Brně představí řada dalších průmyslových oborů - jak upřesňuje manažer veletrhu Jiří Rousek, do popředí se tlačí hlavně energetika a elektrotechnika. A také náš blížící se vstup do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Rousek o veletrhu

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme