Ekonomické informace 15. 9. 2004

Pokud se při rozdělování evropských peněz setkáte s korupcí, stěžujte si - taková je výzva ministerstva financí. Rozšířilo totiž působnost své telefonní protikorupční linky i na oblast programů financovaných z fondů Evropské unie, kam patří například Phare, strukturální fondy nebo fond soudržnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlačítka telefonního přístroje

Tlačítka telefonního přístroje | Foto: Jan Rosenauer

Linka s číslem 257 043 800 má tedy odhalit nejen korupční jednání pracovníků resortu ministerstva financí, ale i všech institucí, které u nás řídí programy financované z fondů EU.

Kolik peněz jsme utratili v obchodech během prvního měsíce letošních letních prázdnin dnes prozradí Český statistický úřad. Zveřejní totiž výsledky maloobchodních tržeb za červenec. Ekonomové tento ukazatel bedlivě sledují, protože maloobchodní tržby a spotřeba domácností významně ovlivňují tempo růstu celé ekonomiky. Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše rostly červencové maloobchodní tržby pomaleji než v předchozích měsících, v porovnání s loňským rokem se podle něj zvýšily pouze o jedno procento. V příštích měsících ale maloobchodní tržby porostou opět rychleji, podle Mokráše zhruba tříprocentním tempem.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Mokráš: Tržby

Menšinový podíl státu ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek by měla získat společnost Ispat Nová huť. Ta už ve firmě vlastní většinu a nákupem dalších akcií ji tak zcela ovládne. Návrh dnes bude posuzovat vláda. Podle Radka Němečka z tiskového odboru ministerstva financí je to jeden z posledních kroků ke stabilizaci českého ocelářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Válcovny

Vláda dnes rozhodne i o novém majiteli asistenční služby ABA. Ministerstvo financí navrhuje, aby na základě výsledků výběrového řízení prodal stát svých 69 procent v Autoklubu Bohemia Assistance společnosti Suzop.

Výroba náhradních automobilových dílů v zemích Evropské unie se už nebude řídit tak přísnými pravidly jako dosud. Evropská komise totiž schválila návrh na uvolnění trhu s těmito produkty. Takzvaný opravárenský dodatek ruší patentovou ochranu na vnější vzhled automobilů. Na trh s viditelnými náhradními díly se tak snáze dostanou vedla automobilek a jimi pověřených subdodavatelů, také neautorizovaní výrobci.

V mateřské automobilce koncernu Volkswagen dnes začínají složitá jednání o nových platových tarifech na další období. Odboráři hrozí stávkou pro případ neústupnosti vedení společnosti VW, která si ale tradičně zakládá na dobrých vztazích s odbory. Pokračuje náš berlínský zpravodaj David Štáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Volkswagen

Ve Vídni dnes budou zasedat představitelé ropného kartelu OPEC. Jednat budou o nových kvótách ropné produkce a o možnosti zvýšit oficiální těžební limit ze současných 26 milionů barelů denně směrem k aktuální úrovni těžby - 28 milionům barelů za den. Podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného ale OPEC pravděpodobně limity nesníží ani nezvýší, ale ponechá je i nadále na současné úrovni.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: OPEC

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme