Ekonomické informace 15. 9. 2006

Letos za zahraniční dovolené a ostatní cesty do ciziny utratí Češi zhruba 60 miliard korun. Stát by podle nové ministryně zemědělství Mileny Vicenové neměl finančně podporovat výrobu biopaliv. Státní podnik Česká pošta stojí zřejmě před zásadním rozhodnutím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pláži

Na pláži | Foto: Klára Stejskalová

Češi letos za zahraniční dovolené a ostatní cesty do ciziny utratí zhruba 60 miliard korun. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Mag Consulting. Jak říká její šéf Jaromír Beránek, pomalu roste také průměrná částka, kterou za dovolenou platíme. Ve srovnání s loňským rokem stoupnou letos tržby cestovních kanceláří za zájezdovou činnost o 7 až 10 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Cena dovolených

Stát by podle nové ministryně zemědělství Mileny Vicenové neměl finančně podporovat výrobu biopaliv. Ta se mají přidávat do pohonných hmot od roku 2007. Ministryně tak má opačný názor než většina tuzemských zemědělců, výrobců biosložek i představitelů rafinerií. Ze 3 možných variant podpory biopaliv bude ministryně podporovat jejich plošné přimíchávání do benzínu a nafty bez podpor výrobcům. To ale znamená, že pohonné hmoty možná mírně podraží.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Vicenová: Biopaliva

Státní podnik Česká pošta stojí zřejmě před zásadním rozhodnutím. Nová vláda by nejdříve mohla poštu transformovat na akciovou společnost a poté zahájit její privatizaci. Zatímco ve většině zemí Evropské Unie jsou už pošty obchodními společnostmi, v Česku je pošta pod vlivem státu. Co by privatizace znamenala pro samotnou firmu a její zákazníky, vysvětluje analytik Petr Bártek ze společnosti Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bártek: Česká pošta

Nízká úroda ječmene může zdražit pivo. Tvrdí to ředitel vratislavického Pivovaru Hols Petr Hostaš. Úroda je podle pivovarů v Libereckém kraji tak špatná, že sladovny mají velký problém sehnat základní surovinu pro výrobu sladu. Propad úrody na domácím trhu zřejmě budou muset řešit dovozem suroviny ze zahraničí. To potvrzuje i obchodní ředitel Sladoven Soufflet Dušan Falge. Ten je ale přesvědčen o tom, že špatná úroda by cenu piva zvýšit neměla a vysvětluje proč.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Falge: Ječmen

Zvyšující se inflační tlaky donutí Českou národní banku zvažovat otázku zvýšení úrokových sazeb už na příštím zasedání bankovní rady na konci tohoto měsíce. Agentuře Reuters to řekl viceguvernér České Národní banky Miroslav Singer. Ekonomové zatím počítaly s tím, že centrální banka zvýší základní sazbu z nynějších 2,25 procent až někdy během příštích tří měsíců.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme