Ekonomické informace 16. 1. 2004

Průmyslová výroba v listopadu zpomalila svůj růst pod 5 procent - pracovalo se ale o dva dny méně. České firmy získaly v Iráku příslib kontraktů přibližně za 2 a půl miliardy korun. Navzdory celosvětovému hospodářskému útlumu prodali výrobci počítačů na celém světě loni o desetinu více zboží než v roce 2002. Přes 50 miliard korun jsme loni utratili za léky, vitamíny nebo prostředky na hubnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výrobní hala

výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Průmyslová výroba v listopadu zpomalila svůj růst pod 5 procent. Projevil se tak vliv kalendáře, protože loňský listopad měl o dva pracovní dny méně, než ten předchozí. Po odečtení oněch dvou dnů, dosahuje meziroční růst průmyslové výroby podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory devíti procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Průmyslová výroba

Devítinásobné zvýšení produkce a postupné nabírání nových zaměstnanců ohlásil závod výroby ocelových konstrukcí, který v Moravském Krumlově provozují Hutní montáže Ostrava. Zatímco v říjnu 2002 podnik vyrobil 84 miliony tun ocelových konstrukcí za čtyři miliony korun, o rok později to bylo více než 780 tun za téměř 35 milionů korun.

České firmy získaly v Iráku příslib kontraktů přibližně za 2 a půl miliardy korun. Ministr zahraničí Cyril Svoboda vidí šance českých firem v Iráku jako dobré. Konečný úspěch ale podle něj záleží už jen na nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

C. Svoboda: Dveře jsou otevřené

Kopřivnická automobilka Tatra postoupila v Iráku do finále soutěže na kontrakt v objemu 100 milionů dolarů. Ostatní projekty se týkají naftového průmyslu a strojírenství.

Navzdory celosvětovému hospodářskému útlumu prodali výrobci počítačů na celém světě loni o desetinu více zboží než v roce 2002. U nás to ale asi bude jiné. Výsledky za celý loňský rok ještě neznáme, ale podle Romana Všetečky ze serveru Technet CZ čísla, týkající se třetího čtvrtletí, mluví o 14procentním poklesu prodeje. Hlavním důvodem je podle Všetečky u nás nebývale vysoký prodej počítačů v roce 2002, kdy běžela první vlna projektu Internet do škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Všetečka: Prodej počítačů

Více než 50 miliard korun jsme loni utratili za léky, vitamíny nebo prostředky na hubnutí. Větší část, asi 40 miliard, za nás zaplatily zdravotní pojišťovny. Podle Pavla Mazana, ředitele Mezinárodní asociace farmaceutických společností, je za růstem výdajů na léčiva hlavně to, že lékaři předepisují dražší léky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mazan: Výdaje na léky

A ještě jedna zajímavost: olomoucký závod Setuzy začal dodávat teplárenské firmě Dalkia Česká republika slunečnicový šrot, který vzniká jako odpad při zpracování slunečnicového oleje. Dalkia používá slunečnicový šrot jako ekologické palivo ve svých teplárnách v Olomouci a Krnově.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme