Ekonomické informace 16. 1. 2007

V Hradci Králové začínají Ovocnářské dny. Roste vývoz konzumního mléka. Na Sdružení obrany spotřebitele se loni obrátil dvojnásobek lidé než v předchozím roce. Severní Morava sází na turisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tržnice s ovocem

Tržnice s ovocem | Foto: Blanka Černá

O současném stavu českého ovocnářství budou jednat pěstitelé z celého Česka na tradičních Ovocnářských dnech, které dnes začínají v Hradci Králové. Podle tajemníka Ovocnářské unie Martina Ludvíka zhodnotí loňskou úrodu. Byla průměrná, ovoce ale mělo horší kvalitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ludvík: Ovocnářské dny

Česko vykazuje od vstupu do EU rostoucí přebytek v zahraničním obchodě s mlékem a mlékárenskými výrobky. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce výrazně roste vývoz konzumních mlék a zakysaných výrobků. Stoupá i export syrového mléka, což však pro zpracovatele znamená únik suroviny. Značně rostou i některé dovozy, hlavně sýrů.

Česko vyčerpalo přes 90 procent z přibližně 14 miliard korun, které mu Evropská unie poskytla v programu Phare. Jeho cílem bylo připravit kandidátské země na členství v Evropské unii.

Na Sdružení obrany spotřebitele se loni s podněty a stížnostmi obrátilo rekordních 34 tisíc lidí. Ve srovnání s předcházejícím rokem je to dvojnásobek. Důvodem je mimo jiné evropská kampaň ,,Trvejte na svých právech." Důležité je vědět, kde se s nimi seznámit, připomíná mluvčí Sdružení obrany spotřebitele Ivana Picková.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Picková: SOS

České aerolinie loni přepravily rekordních téměř 5,5 miliónu cestujících. Jak informuje mluvčí ČSA Daniela Hupáková, nejčastěji letěli do Paříže, Amsterdamu, Londýna, Madridu a Moskvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hupáková: ČSA

Severní Morava sází na turisty. Moravskoslezský kraj loni investoval do rozvoje a podpory turistického ruchu více než 110 miliónů korun. Jde o rekordní částku, na které se významnou měrou podílela modernizace ostravského letiště. Letos dá kraj nejméně 20 milionů korun na tradiční projekty, jako jsou například turistické trasy. Kromě toho ale chystá i novinky - jak popsal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavel Drobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Drobil: Turistika

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme