Ekonomické informace 16. 10. 2001

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok bude jedním z nejsledovanějších bodů říjnové schůze Poslanecké sněmovny, která začíná dnes odpoledne. Ze čtyřiceti miliard, které stát získal z prodeje Komerční banky dostane Česká konsolidační agentura 20 miliard korun na úhradu svých ztrát. Evropské letecké společnosti silně tlačí na Evropskou komisi a žádají větší finanční pomoc na překonání nynější krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok bude jedním z nejsledovanějších bodů říjnové schůze Poslanecké sněmovny, která začíná dnes odpoledne. Opoziční poslanci z rozpočtového výboru přitom už v uplynulých dnech naznačovali, že sněmovně navrhnou, aby přinejmenším v prvním čtení předlohu nepodpořila. Podle předsedy výboru Vlastimila Tlustého z ODS pracuje vládní návrh s nepravdivými čísly.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Vládní návrh rozpočtu

Ministerstvo financí připravuje variantní návrhy státního rozpočtu na příští rok pro případ, že ten stávající Poslanecká sněmovna v prvním čtení zamítne. Počítá i s dodatečnými výdaji na vysoké školy či zvýšená bezpečnostní opatření. Podle Náměstka ministra financí pro rozpočet Eduarda Janoty by to ale v žádném případě nemělo být na úkor zhoršení deficitu. Rozpočet počítá se schodkem 52,2 miliardy korun.

Ze čtyřiceti miliard, které stát získal z prodeje Komerční banky dostane Česká konsolidační agentura 20 miliard korun na úhradu svých ztrát. Rozhodla o tom vláda, která zároveň přidělila Státnímu fondu dopravy 11 miliard a Státnímu fondu rozvoje bydlení 6 a půl miliardy korun. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka se vláda dohodla s Českou národní bankou na postupné směně těchto peněz, protože hromadná konverse z eura by mohla neúměrně posílit kurs koruny .

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Rozdělení peněz z prodeje KB

Ministr financí na příštím zasedání vlády navrhne, aby zbývající dvě miliardy korun z výnosu Komerční banky dostal ještě Fond dopravy. Původně se předpokládalo, že tuto částku získá Česká inkasní. Té ale podle ministra stačí peníze až koncem roku z jiných výnosů. Navíc by Fond dopravy podle resortního šéfa Jaromíra Schlinga mohl získat i komerční úvěr. Vláda rozhodla, že jeho výše nesmí překročit 3 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schling: Úvěr Fondu dopravy

Evropské letecké společnosti silně tlačí na Evropskou komisi a žádají větší finanční pomoc na překonání nynější krize. Jak informuje naše zpravodajka Pavla Kvapilová, dnes o tom budou znovu jednat ministři dopravy na setkání v Lucemburku.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kvapilová: Jednání ministrů dopravy v Lucemburku

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme