Ekonomické informace 16. 10. 2002

Celkem 970 milionů korun už dluží České dráhy železničním opravárenským podnikům. Z toho dvě stě milionů šumperské firmě Pars Nova, které se ale podařilo malou část dluhu získat zpět. Komplexní řešení problému je ale podle ředitele společnosti Tomáše Ignačáka zatím v nedohlednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

posunovací lokomotiva

posunovací lokomotiva | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

T. Ignačák: Železniční opravny

Do konce roku musí podle zákona skončit používání anonymních vkladů. Je to jeden ze způsobů, jak zabránit případnému financování teroristických nebo protizákonných aktivit. Klienti České spořitelny, která registruje většinu anonymních vkladů, už převedli nebo zrušili milion devětset tisíc takových knížek - to je ale jen třicet procent jejich celkového počtu. O úspory ale nepřijdou ani lidé, kteří do konce roku nestačí vklad převést. Na jejich výběr mají ještě deset let. Nesmí ale žádné další finance přidávat a banky mají zakázáno takové vklady úročit. Hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka odhaduje, že ztráty klientů, kteří anonymní vkladní knížky nestačí zrušit nebudou příliš vysoké.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kysilka: Anonymní vklady

Měnová báze České národní banky stoupla v září o 12 miliard na celkových 213 miliard korun. To znamená že banky nashromáždily více peněz, které pak ukládají u centrální banky. Měnová báze je významým nástrojem na ovlivňování kurzu koruny, ale podle analytika Tomáše Vyskočila z Wood and Company její současný nárůst nijak nesouvisí s intervencemi banky proti posilující koruně.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyskočil: Měnová báze

Eurotel je od začátku letošního roku ziskový. Od ledna do září se mobilnímu operátorovi zvýšil zisk o tři procenta. Společnost má aktuálně přes tři a půl milióny zakázníků, což je o 400 tisíc více než na začátku roku. Podle mluvčího Jana Kučmáše převyšuje čistý zisk 5 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kučmáš: Eurotel

Příznivý hospodářský výsledek Eurotelu ovlivnil také kurs akcií jeho spoluvlastníka Českého Telecomu, který včera stoupl o tři procenta.

Vojenský otevřený penzijní fond a penzijní fond Credit Suisse Life and Pensions se sloučily. Z třetího a pátého největšího fondu tak vznikl největší tuzemský penzijní fond Credit Suisse Life and Pensions s pětisty osmdesáti pěti tisíciúčastníky a téměř čtvrtinovým podílem na trhu penzijního připojištění.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme