Ekonomické informace 16. 10. 2003

Návrh rozpočtu státu se stopatnáctimiliardovým schodkem prošel úspěšně v prvním čtení sněmovnou. Poslanci zároveň propustili do finálního schvalování zákon o veřejných zakázkách. Jeho přijetí je nezbytné kvůli čerpání peněz z fondů Evropské unie. Z nich by Česko v příštích dvou letech mohlo získat v přepočtu přes 70 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

O zatím největším úvěru pro firmu z postkomunistické střední Evropy je rozhodnuto. Telecom podepsal s pěti bankami smlouvu o půjčce, kterou využije k nákupu 49 podílu v Eurotelu. Přibližně sedmadvacetimiliardový úvěr začne společnost čerpat asi za měsíc. Mluvčí Telecomu Vladan Crha zdůraznil, že úvěrové financování nákupu je pro firmu ze všech posuzovaných možností ekonomicky nejvýhodnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Půjčka Telecomu

Společnost Daikin Industries, výrobce moderní klimatizační techniky, začala stavět nový závod v Plzni. V tamní průmyslové zóně vybuduje továrnu na klimatizace pro budovy a kanceláře, s tím že výrobu chce japonský investor zahájit už v dubnu příštího roku. Podle mluvčí agentury Czech Invest Jany Víškové investuje Daikin Industries během první tří let kolem jedné miliardy korun a v dalších letech se prý tato částka ještě zvýší.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Daikin v Plzni

Japonci jsou u nás největšími přímými investory, kteří zásadně stavějí na tzv. zelené louce. Do staveb závodů už vložili přes dvě miliardy amerických dolarů. Zaměstnávají u nás 25 tisíc lidí. 120 japonským firmám působícím v Česku se zatím daří. Žádná z nich ještě nezkrachovala a mnohdy prosperují rychleji, než si naplánovaly.

Akciím na pražské burze se letos vede více než dobře. Ty nejdůležitější si od ledna připsaly výrazně zisky. Největší růst - 86 procent - zaznamenal Unipetrol. Dařilo se ale i akcie ČEZu a Českých radiokomunikací. Podle Tomáše Karbana ze společnosti Wood and Company patří pražský burzovní index k nejrůstovějším na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Karban: Akcie

Jednu z nejstarší burz na světě - newyorskou - asi čekají výrazné změny. Nejspíš přijde o překřičující se obchodníky a změť zmačkaných papírů odhozených na zemi. Změnilo se i vedení burzy. Jak dodává ze Spojených států Eva Lizcová po kritice investorů kvůli výši svého platu rezignoval šéf burzy Richard Grasso.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Newyorská burza

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme