Ekonomické informace 16. 10. 2006

Letecké společnosti začaly reagovat na výrazné zlevnění ropy. České aerolinie a Lufthansa snižují své palivové příplatky. Společnost Kapsch dnes požádá o zrušení předběžného opatření Krajského soudu v Brně, kvůli kterému musela dočasně zastavit výstavbu bran pro výběr elektronického mýtného. Malým a středním podnikatelům se nelíbí, že musejí bankám platit poplatky za mince, když na účet odvádějí své tržby. Tvrdí dokonce, že takový postup bank je protizákonný. Daňová zátěž ve světě po letech poklesů opět roste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo na stojánce

Letadlo na stojánce | Foto: Jan Rosenauer

Letecké společnosti začaly reagovat na výrazné zlevnění ropy. České aerolinie a Lufthansa ode dneška snižují své palivové příplatky. Ty zavedly před dvěma lety jako reakci na vysoké ceny černého zlata. Poplatky Lufthansy dnes klesají o 10 eur, ovšem pouze u mezikontinentálních letů. ČSA příplatky sníží o poslední navýšení ze srpna, tedy u letů po Evropě o 2 dolary a na dálkových linkách o 7 dolarů. Podle analytika Martina Košatky z agentury CzechTourism kvůli vysoké konkurenci brzy sníží palivové příplatky i další společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Košatka: Palivové příplatky brzy sníží i další společnosti

Společnost Kapsch dnes požádá o zrušení předběžného opatření Krajského soudu v Brně, kvůli kterému musela dočasně zastavit výstavbu bran pro výběr elektronického mýtného. Zákaz výstavby podle ní ohrožuje včasné dokončení celého systému a tedy i plánované spuštění mýtného.

O předběžné opatření soud požádala konkurenční firma Autostrade, která loni v tendru ministerstva dopravy neuspěla. Nyní žádá o prověření kroků antimonopolního úřadu, který na jaře neuznal její námitky. Pokud soud případ znovu antimonopolním úředníkům vrátí, může být plánované zavedení mýtného opožděno. Ministerstvo dopravy počítá s tím, že v takovém případě by kamiony nadále platily za průjezd Českou republikou prostřednictvím dálničních známek.

Malým a středním podnikatelům se nelíbí, že musejí bankám platit poplatky za mince, když na účet odvádějí své tržby. Tvrdí dokonce, že takový postup bank je protizákonný. S rostoucím množstvím kovových padesátikorun se situace navíc zhoršila. Některé peněžní ústavy si za přijetí mincí účtují 1 nebo 2 procenta z ukládané částky. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka ale poplatky mají své opodstatnění. Banky je účtují mimo jiné proto, že hotovostní operace s velkým počtem netříděných mincí zdržují obsluhu dalších zákazníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: Proč banky zpoplatňují přijímání mincí

Daňová zátěž ve světě po letech poklesů opět roste. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zjistila, že poměr vybraných daní k HDP se ve většině zemí zvyšuje. A platí to i pro Českou republiku, kde v roce 2005 daňová kvóta dosáhla 38,5 procenta. Daňové břemeno je tak u nás mírně nadprůměrné. Vysvětlení růstu daňové zátěže je podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Růst daňové zátěže

Na závěr ještě praktická připomínka pro plátce silniční daně. Ti nesmí zapomenout, že dnešek je posledním dnem, do kdy je zapotřebí zaplatit zálohu na daň za 3. čtvrtletí.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme