Ekonomické informace 16. 10. 2007

V Kutné Hoře bude dnes slavnostně zahájena výstavba nové továrny tchajwanské společnosti Foxconn. Průměrná cena benzinu klesla pod 30 korun. Vánoční stromky letos zřejmě podraží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dnes bude slavnostně zahájena výstavba nové továrny tchajwanské společnosti Foxconn. v Kutné Hoře. Už příští rok tam chce firma rozjet výrobu počítačů a dalších součástek k výpočetní technice. Jak dodává náš kutnohorský redaktor Michal Trnka, práci v závodě najde až 5000 zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Trnka: Výstavba továrny Foxconn

Průměrná cena benzinu klesla pod 30 korun. Nejprodávanější Natural 95 mírně zlevnil na 29,96 koruny za litr, nafta stojí v průměru 28,94 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Faktory, které ovlivňují ceny pohonných hmot na českém trhu, se nezměnily, říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Čermák: Ceny pohonných hmot

Ceny ropy na světových trzích dál zpevňují a barel se vůbec poprvé dostal nad hranici 86 dolarů. Cena se zvyšuje hlavně kvůli vysoké poptávce na začátku topné sezony. Podle analytiků by se pokles cen benzínu měl zastavit do dvou týdnů.

České aerolinie se chystají v zimním letovém řádu od 28. října posílit frekvenci letů do evropských měst, jako jsou Madrid, Amsterdam, Brusel a Moskva. Národní letecká společnost zavede jedinou novou linku do francouzského Bordeaux, a to přes Mnichov.

Vánoční stromky letos zřejmě podraží. V řádu desítek procent podle odhadů stoupnou ceny jedlí. Vyšší ceny, asi o desetinu, lze očekávat také u smrků a borovic. Důvodem je hlavně nedostatek stromků vzhledem k poptávce. Například jedle jsou podle předsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karla Michalika na trhu z velké části z dovozu, hlavně z Dánska a Německa, a letos jich není dost. Cena smrku nebo borovice o výšce 1,5 metru by se mohla pohybovat kolem 230 až 250 korun.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme