Ekonomické informace 16. 11. 2001

Oceňování bývalé Investiční a poštovní banky se ujme třetí znalec. Stanovisko znalecké firmy najaté nuceným správcem IPB a posudek znalce pracujícího pro ČSOB se značně liší. Rozdíl mezi nimi má údajně představovat přibližně 200 miliard korun. Navíc jedno dobrozdání hovoří o kladné a druhé o záporné hodnotě banky. Rozhodnout by tedy měla společnost J.P. Morgan, na které, jak potvrdil mluvčí nuceného správce Vlastimil Nesrsta se obě strany shodly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB banka

IPB banka | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

V.Nesrsta: Oceňování IPB

Podle mluvčího Milana Tománka výslednou hodnotu určenou znalcem získají akcionáři IPB.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Tománek: Cena za IPB

Zatím neznámý investor získal ve veřejném výběrovém řízení přes dva milióny akcií Škody a.s. Ty vlastnil prostřednictvím své zkrachované firmy NERo bývalý generální ředitel škodovky Lubomír Soudek. Jak informuje Jana Mertová z 1200 korun v roce 96 klesla hodnota jedné akcie na necelou korunu, respektive na 40 haléřů. Takové totiž byly finanční nabídky dvou zájemců, kteří se rozhodli celý balík akcií koupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Mertová: Soudkovy akcie

Majoritní vlastníci privatizovaných podniků zřejmě nebudou muset odkupovat akcie od drobných akcionářů. Poslanecká sněmovna hlasy zákonodárců ODS a ČSSD znovu schválila poslaneckou novelu obchodního zákoníku, tentokrát ale už bez návrhu Ivana Pilipa z Unie svobody, který povinnost odkupu i v případě získání státního podílu před dvěma týdný prosadil. Podle premiéra Miloše Zemana by toto ustanovení mohlo znamenat stomiliardovou škodu pro státní kasu. Čtyřkoalice ale tvrdí, podobně by mohla většina poslanců, když by se domluvila, mohla zrušit jakýkoliv přijatý zákon. Ivan Pilip dodal, že věc budou řešit soudní cestou, protože byl porušen zákon o jednacím řádu sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

I.Pilip: Řešení soudní cestou

Sněmovna také schválila návrh vlády, který se odkládá platnost zákona o platech státních úředníků o jeden rok. Kabinet tím ušetří asi 9 miliard korun ve státní pokladně.

Už poosmé odročil Slovenský nejvyšší soud dořešení sporu mezi Union bankou a Slovenským plynárenským priemyslem o proplacení pěti směnek v hodnotě 350-ti milionů korun. Ty podepsal bývalý šéf SPP Ján Ducký pro společnost Sezooz Group Vsetín. Šéf Sezoozu Roman Zubík je pak následně prodal Union bance. Její mluvčí Josef Řeřicha tvrdí, že protahování sporu má spíše politické zázemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Řeřicha: Union banka

Členské země G-20 by měli společně postupovat proti financování světového terorismu. Takový závěr nacházejícího zasedání největších států světa si představuje předsedající skupiny z hostitelské země - kanadský ministr financí Paul Martin. Jak z Toronta doplňuje Roman Chlupatý, lze předpokládat, že účastníci se dohodnou na podpoře rezoluce Spojených národů, která vyzývá k zablokovaní účtů teroristů a k intenzivnějšímu boji proti praní špinavých peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

R.Chlupatý: G-20

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme