Ekonomické informace 16. 11. 2006

Evropský trh služeb se s konečnou platností alespoň částečně otevře. Rozhodl o tom Evropský parlament, který schválil Směrnici o liberalizaci služeb. Elektřina u nás bude do dvou let zřejmě stejně drahá jako v Německu. Připouští to energetický gigant ČEZ. Budějovický Budvar definitivně získal ochranné známky v Číně. Jak budou vypadat letošní ceny ubytování na českých horách? Například v západních Krkonoších se příliš měnit nebudou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Jan Rosenauer

Evropský trh služeb se s konečnou platností alespoň částečně otevře. Rozhodl o tom Evropský parlament, který schválil Směrnici o liberalizaci služeb.V současnosti musí mít živnostníci většinou sídlo v zemi, kde chtějí podnikat, musí získat zvláštní registraci, žádat o povolení k pobytu a podobně. Tyto překážky nyní odpadnou, a to i českým firmám. Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřicha Dandy je ale otázkou kdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Co přinese českým firmám Směrnice o liberalizaci služeb v EU

Jednotlivé členské státy nemusí otevřít trhy hned, na převedení směrnice do národní legislativy totiž mají tři roky. Nejpozději po třech letech ale musí překážky, které podnikatelům ze zahraničí vstoupit na trh brání, zrušit.

Elektřina u nás bude do dvou let zřejmě stejně drahá jako v Německu. Připouští to energetický gigant ČEZ, podle kterého se nedá vyloučit, že se tuzemské ceny proudu do dvou let vyrovnají německým. Důvody vysvětluje obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Svoboda: Zdražování elektřiny v Česku

V Maďarsku a na Slovensku se ceny elektřiny přibližují k německé úrovni ještě rychleji než u nás a dá se očekávat, že ji doženou už příští rok.

Budějovický Budvar definitivně získal ochranné známky v Číně. Potvrdil to vrchní lidový soud v Pekingu, který zamítl odvolání americké firmy Anheuser-Busch, se kterou Budvar vede více než 40 soudních sporů po celém světě. Registrace ochranných známek Budvaru v Číně pivovaru umožní bez rizik zahájit export piva do této země.

Na pražské burze v příštím roce přibudou nové tituly. Jako poslední ohlásila svůj záměr vstoupit na kapitálové trhy developerská skupina ECM, své akcie chce na kapitálových trzích umístit ale také například OKD. Podle ředitele Pražské burzy cenných papírů Petra Koblice navíc projevilo zájem o emisi akcií prostřednictvím pražské burzy ještě dalších 10 firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Koblice: Zájem o emise akcií prostřednictvím pražské burzy

Jak budou vypadat letošní ceny ubytování na českých horách? Například v západních Krkonoších se příliš měnit nebudou. V nadcházející zimní sezóně zůstanou stejné jako loni nebo se jen minimálně zvýší, a to i přes růst nákladů ubytovatelů a jejich investice. Nejdražší bude pobyt už tradičně na přelomu roku, říká Eva Zbrojová z agentury Harrachtour.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Zbrojová: Ceny ubytování na českých horách

Část kapacity už mají hotely a penziony na Silvestra a Nový rok zarezervovanou, sehnat ubytování je ale stále ještě možné.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme