Ekonomické informace 16. 11. 2007

Cena nafty znovu letí prudce vzhůru. Řidiči podle údajů společnosti CCS tankují naftu v průměru za 31,66 haléřů. Od pondělí se cena zvýšila o skoro 80 haléřů. Světové trhy ale hlásí dobré zprávy. Ceny ropy na světových trzích ale opět prudce klesly. Reagovaly tak na nečekaný růst zásob černého zlata ve Spojených státech. Cena barelu americké lehké ropy se snížila na 92 dolarů. Organizace zemí vyvážejících ropu také vydala zprávu, podle které poptávka po ropě poroste pomaleji než se předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Součásná stávka německých strojvůdců může ovlivnit mzdové vyjednávání na českých drahách. U nás je kolektivní vyjednávání také v plném proudu. Pokud se naši strojvůdci nedohodnou s vedením Českých drah na mzdovém růstu, je možné, že budou následovat příkladu svých německých kolegů a vstoupí do stávky. Řekl to mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček. Nespokojenost mezi strojvedoucími je podle něj velká. Obavy z vývoje v Německu má i šéf Českých drah Josef Bazala. Pokud totiž němečtí strojvůdci uspějí se svými požadavky na třicetiprocentní mzdový růst, ztíží to vyjednávací pozici vedení drah i u nás. Nynější průměrná hrubá mzda strojvůdců nepřesahuje 27 tisíc korun.

Americký dolar zůstane hlavní součástí devizových rezerv Číny. Uvedl to zástupce guvernéra čínské centrální banky. Peking přitom jen před několika dny prohlásil, že dá přednost pevnějším měnám (například euro). Na to americký dolar reagoval prudkým propadem. Více náš zpravodaj v Číně Robert Mikoláš:

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Čína a dolar

Ministerstvo financí poprvé v historii vydává dluhopisy s padesátiletou splatností. Vláda chce díky nim pokrýt státní dluh. Jak vysvětluje Jakub Haas z Ministerstva financí, cílem je lépe pojistit splácení vládního dluhu proti případným hospodářským výkyvům:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Haas: Vydání státních dluhopisů

Robert Mikoláš, Tomáš Medek, Michal Šupita Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme