Ekonomické informace 16. 12. 2002

Vláda bude znovu jednat o situaci jednoho z největších výrobců radiátorů v Evropě - společnosti Korado. Kabinet má dnes také potvrdit s odbory dohodnuté zvýšení platů ve veřejné sféře. Do šestého kola vstupuje vyjednávání o podobě kolektivní smlouvy mezi vedením Škody Auto a tamními odboráři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Znovu po týdnu se dnes vláda vrátí k situaci jednoho z největších výrobců radiátorů v Evropě - společnosti Korado. Firma z České Třebové je už od roku 1998 ve ztrátě, jen za loňský rok byl propad jejího hospodaření téměř 400 milionů korun. Dluhy a privatizaci společnosti navrhuje ministerstvo financí, jak řekl jeho mluvčí Jaroslav Dědič, řešit najednou. Pohledávky za Koradem dosahují, jak dodal, jedné miliardy stodvaceti tří milionů korun. Ty by měla od Konsolidační agentury odkoupit firma Czech Radiators.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Pohledávky za Koradem

Vláda má dnes také potvrdit s odbory dohodnuté zvýšení platů ve veřejné sféře. Ve většině rozpočtových a příspěvkových organizací porostou tarify o 8,2 desetiny procenta. Učitelé dostanou přidáno 10 a zdravotníci 17 procent. Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Hrubého se zvýšením tarifních platů vyrovná nejenom předpokládaná dvouprocetní inflace v příštím roce, ale také šestiprocentní růst mezd v soukromých podnicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hrubý: Zvýšení platů

Do šestého kola dnes vstoupí vyjednávání o podobě kolektivní smlouvy na příští rok mezi vedením Škody Auto a tamními odboráři. Dnes se bude řešit nejkomplikovanější otázka - výše mezd v příštím roce. Návrh vedení mladoboleslavské továrny přitom podle mluvčího Jaroslava Černého předpokládá výraznější změny platů až v polovině roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Černý: Škoda Auto k vyjednávání

Odboráři sice doufají, že se dnes s vedením firmy dohodnou, nicméně s jeho návrhem, jak potvrdil mluvčí odborů Jaromír Cvrček, rozhodně nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Cvrček: Odboráři proti návrhu vedení

Téměř nekonečný seriál s názvem Valné hromady Harvardského průmyslového holdingu má dnes další pokračování. Přitom už v pátek akcionáři na mimořádné valné hromadě odsouhlasili výplatu 6ti a půl dolaru za jednu akcii s takzvaného trustu. Tam potřebné peníze dodá stoprocentní dceřinnná společnost holdingu Deventree Resources. Dnešní valná hromada má podle šéfa Ochranného sdružení malých akcionářů Karla Staňka spíše administrativní charakter. Vedení holdingu totiž předpokládá, že páteční valná hromada bude napadena žalobami.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Staněk: Valná hromada HPH

Co znamená tzv. Santa-Clausovo zotavení na amerických burzách a jak může i malý investor obchodovat s dluhopisy se dozvíte z dnešního Ekonomického magazínu, který vysílá Radiožurnál po čtvrt na deset.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme