Ekonomické informace 16. 3. 2001

Ekonomické informace se zabývají návratností investic do výstavby Temelína. Dozvíte se také, že obavy ze slintavky přinášejí zisk výrobci chloraminu, a že podražily vozy Škoda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze investované do Temelína se podle německého ministra životního prostředí Jürgena Trittina nikdy nevrátí. Trittin to řekl v rozhovoru pro deník Der Standard, ve kterém tuto jadernou elektrárnu označil za ekonomický nesmysl a projekt předvčerejška. Investice, které byly do elektrárny vloženy, se podle něj České republice nevyplatí nejpozději v okamžiku, kdy se budeme muset přizpůsobit pravidlům volného trhu s energií. Více už naše berlínská zpravodajka Zita Senková.

Hrozba rozšíření slintavky a kulhavky může paradoxně přinést i prospěch. Díky preventivním opatřením proti této nemoci zvýšil tradiční výrobce desinfekčních prostředků - Bohumínská Bochemie - výrobu chloraminu o 50 procent. Podle asistenta generálního ředitele Petra Masného je 70 procent produkce určeno pro domácí trh a zbytek vyváží firma především do Polska a na Slovensko.

Ceny osobních vozů Škoda se tento týden zvýšily u obou modelových řad. Octavie podražily o jedno a půl, zatímco Fabie o 2,3 desetiny procenta. Růst cen podle předsedy představenstva Škody Auto Vratislava Kulhánka ovlivnil především pevný kurs koruny.

Vedení společnosti Škoda Mnichovo Hradiště podalo na svou firmu návrh na konkurs. Výrobní závod, který je součástí skupiny Truck International, tedy bývalého Liazu, přerušil výrobu. Dodavatelé totiž kvůli velkým dluhům zastavili přívod elektřiny a plynu. Jak informuje náš spolupracovník Ladislav Pavlík, důvodem návrhu na prohlášení konkursu jsou vysoké závazky podniku, které přesáhly miliardu korun. Propouštění pracovníků montážního závodu se mladoboleslavský úřad práce neobává, neboť míra nezaměstnanosti v regionu dosahuje jen tří procent. Na mateřskou firmu Truck International byl prohlášen konkurs už 9. března.

Životní úroveň v Praze převyšuje průměr Evropské unie o patnáct procent. Tvrdí to statistický úřad Eurostat v hodnocení regionů kandidátských zemí. Další informace doplňuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme