Ekonomické informace 16. 3. 2006

Novela zákona o hospodářské soutěži by měla zamezit praktikám některých obchodních řetězců. V Ostravě skončila mezinárodní burza práce. Česko v Bruselu představí, co může nabídnout ve znalostní ekonomii. Stát přidá půl miliardy na zemědělských dotacích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Zamezit praktikám některých obchodních řetězců, na které si už dlouho stěžují dodavatelé, by měla novela zákona o hospodářské soutěži. Podle předkladatele novely, poslance ČSSD Ladislava Skopala zrušit platby, které nejsou přímo spojeny s výrobkem - třeba takzvané regálné. Jenomže novela má také řadu odpůrců a podle Zdeňka Juračky ze svazu obchodu a cestovního ruchu nic nevyřeší. Nikde na světě se takový zákon podle Juračky neujal, a například na Slovensku ho museli na základě zásahu Evropské komise výrazně oklestit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Juračka: Novela nic nevyřeší

Novelu teď čeká cesta do Senátu a k prezidentovi republiky.

V Ostravě skončila dvoudenní mezinárodní burza práce, na které mohli lidé například získat informace o tom, jak hledat zaměstnání v zahraničí. Ovšem není to jediný způsob. V celé České republice je rozšířená síť poradenských center EURES, která mohou lidem při hledání práce v Unii výrazně pomoci. Systém se u nás začal vyvíjet po vstupu do Unie a podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové projevily o tyto služby zájem už desetitisíce lidí. Kontaktní místa jsou totiž na každém úřadu práce a především fungují jako poradenská centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Zájem projevily desetitisíce lidí

Česká republika představí dnes a zítra v Bruselu na mezinárodní konferenci vše, co můžeme nabídnou potenciálním investorům v oblasti znalostní ekonomiky. To znamená, jaký máme vývojový a inovační potenciál firem i univerzit, jak je to s know how a duševním vlastnictvím. Podle Tomáše Grombíře z CzechInvestu představíme to nejlepší, co umíme.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Grombíř: Představíme to nejlepší

Stát přidá dalších 500 milionů korun na zemědělské přímé dotace, které tak letos dorovná na 65 procent úrovně ve starých členských zemích EU, tedy na povolené maximum. Ministerstvo zemědělství peníze zajistí v rámci svého resortu. Uvedenou sumu si půjčí Státní zemědělský intervenční fond, který podpory spravuje, z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme