Ekonomické informace 16. 4. 2002

Tentokrát hovoříme o osmisetmilionové pohledávce, kterou mají železniční opravny u Českých drah, o plzeňské Škodě Energo, které se podařilo získat velkou zakázku pro mexickou elektrárnu Sauz a také například o pokračujícím odkupu akcií České spořitelny rakouskou AVS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Až na jednání tripartity, tedy do tohoto pátku, si musí železniční opravny počkat na rozhodnutí co bude s jejich osmisetmilionovou pohledávkou u Českých drah. Ani včerejší jednání vicepremiéra Vladimíra Špidly s šéfem Odborového sdružení železničářů Jaromírem Duškem nepřineslo žádný výsledek. Je ale otázkou, jestli tripartita problém vyřeší. Například Krnovským opravnám dluží dráhy 100 milionů korun. Podle jednatele firmy Pavla Arbeita je ale těžké najít jiného zákazníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Arbeit - Krnovské opravny

Právě k tomu jestli opravárenské závody jsou schopny přežít o bez zakázek od Českých drah se podrobněji vrátíme v dnešním Ekonomickém magazínu v 9 hodin 15 minut.

České podniky ale nemusí mít jenom problémy. Například plzeňské Škodě ENERGO se podařilo získat sedmisetmilionovou zakázku pro mexickou elektrárnu Sauz. Do Mexika dodá kompletní strojovnu o výkonu 150 megawattů a její první část už začala vyrábět. Podle mluvčí Radky Pistoriusové má firma i další smlouvy v hodnotě několik miliard korun. To vše se daří i s nižším počtem zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Pistoriusová - Škoda Energo

Po prvním týdnu odkupu akcií České spořitelny má rakouská AVS, která je mateřskou společností Erste Bank, nasmlouvánu koupi více než třinácti milionů cenných papírů. Získala tak dalších téměř deset procent hlasovacích práv. Dosud Erste vlastnila přes 52 procenta akcií. Podle Oldřicha Pavlovského z Patria Finance, která transakci provádí, bude odkup pokračovat ještě tři týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Pavlovský - odkup akcií ČS

Společná výroba domovních výtahů je jednou z možností hospodářské spolupráce s Ruskem. Firmu navštívil premiér Miloš Zeman, který je v těchto dnech v Moskvě. Podle generálního ředitele společnosti Eltec Výtahy Praha Alexandra Filipova jen v hlavním městě Ruska je pětadvacet tisíc výtahů v havarijním stavu. Přínos pro firmu je tedy obrovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Filipov - výtahy do Ruska

Dnes by měl premiér Zeman s ruským předsedou vlády podepsat sérii smluv, z nichž většina se týká úhrady ruského dluhu.

Evropská unie se snaží zjistit, zda její finanční zákony mohou zabránit krachu podobnému bankrotu amerického energetického kolosu ENRON. Jak informuje z Bruselu Milan Fridrich, Unie pověřila experty, aby připravily patřičnou zprávu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - EU nechce další Enron

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme