Ekonomické informace 16. 5. 2002

Agrární komora žádá společné prohlášení politiků o tom, že Česko nebude ustupovat požadavkům Evropské unie. Armádní letiště Boží Dar v bývalém vojenském újezdu Mladá může získat společnost Tara Aerospace. Českomoravská hypoteční banka dnes uvede na trh první tranši dluhopisového programu. Rusko nabízí šance našim strojírenským podnikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Agrární komora požádala předsedy všech politických stran, aby ještě před volbami vydali společné prohlášení, že Česká republika nebude ustupovat požadavkům Evropské unie. Zemědělcům to na Agrárním fóru ve Větrném Jeníkově řekl prezident komory Václav Hlaváček. Komora tak reaguje na prohlášení člena Evropské komise pro rozšíření Güntera Verheugena, který podle ní zlehčoval problémy českého zemědělství, když v ČT uvedl, že kvůli 150.000 lidí v zemědělství by si Česká republika neměla pokazit vstup do unie.

Armádní letiště Boží Dar v bývalém vojenském újezdu Mladá může získat společnost Tara Aerospace. Vláda rozhodla, že do konce května bude jednat s touto dceřinou firmou irské letecké společnosti Ryan Air o přímém prodeji letiště. Irská firma chce podle mluvčího kabinetu Libora Roučka v okolí letiště vybudovat rozsáhlou komerční zónu.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Rouček - letiště Boží Dar

První tranši dluhopisového programu uvede dnes na trh Českomoravská hypoteční banka. Ke koupi budou zástavní listy za dvě miliardy korun v nominální hodnotě 10 tisíc. Celková hodnota připraveného dluhopisového programu je 30 miliard korun. Hypoteční zástavní listy bude možné nakoupit od 20. května na pobočkách Československé obchodní banky. Pro koho jsou určeny - to už vysvětluje člen představenstva Českomoravská hypoteční banky Jan Sadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sadil - dluhopisy

České dráhy koupí od ČKD Vagonky nové patrové vlaky pro meziregionální rychlíky označené jako Inter Regio. Kontrakt představuje dodávku pěti šestivozových vlaků v hodnotě 2,5 miliardy korun. Mají přispět k lepší kultuře cestování mezi největšími českými a moravskými městy. Po modernizovaných tratích pojedou rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Výroba ale může začít až po vyřešení financování.

Rusko nabízí šance českým strojařům. Naše podniky mají totiž možnost podílet se na dodávkách pro nový závod agrochemické korporace AZOT na výrobu amoniaku. Podle mluvčího vládní agentury Czechtrade Jana Macha záleží teď na našich strojírenských firmách, kolik z dodávek za celkových 17 miliard korun získají pro sebe.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mach - šance pro strojaře

Prodej nových aut se do dubna snížil ve srovnání s loňským rokem o půl procenta. Oficiální dovozci a domácí výrobci prodali za první letošní čtyři měsíce na českém trhu celkem 48.590 nových osobních automobilů, klesly také prodeje užitkových vozidel a autobusů, naopak nákladních vozidel a motocyklů a mopedů se prodalo více než loni. Mladoboleslavská Škoda Auto prodala 25.300 vozidel, což v meziročním srovnání představuje pokles o téměř 8 procent.

Pardubice se chystají prodat 18 tisíc kusů akcií společnosti Plynostav Pardubice holding. Město by tak mohlo při ceně 170 korun za kus získat více než 3 miliony korun. Podnětem pro prodej podílu v zadlužené společnosti byla nabídka na odkup ze strany dalšího akcionáře - Sokolovské obchodní. Náměstek primátora Michal Koláček vysvětlil, proč se město akcií zbavuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Koláček - akcie Plynostavu

Agrofert Holding oznámil, že nejpozději do pátku předloží Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dokumenty, které umožní obnovení v současnosti přerušeného správního řízení o fúzi Agrofertu a Unipetrolu. Financování transakce už bylo podle generálního ředitele společnosti Andreje Babiše vyřešeno. Agrofert získal Unipetrol v privatizačním tendru loni v prosinci za asi 11 miliard Kč. Sumu by měl zaplatit do pěti dnů od obdržení souhlasného stanoviska antimonopolního úřadu.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme