Ekonomické informace 16. 6. 2003

Čekáme-li na to, že výsledky referenda zahýbou naší ekonomikou, čekáme prý marně - tvrdí analytici. Prý i kurz koruny zůstane v klidu. Všelidové hlasování o našem vstupu do Evropské unie totiž dopadlo podle očekávání. Trh počítal s tím, že pro vstup do Unie bude 70 procent voličů a účast bude přibližně 60procentní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Skutečné výsledky se od těchto odhadů příliš nelišily. To potvrdil i analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o změně kurzu

Zítřejší stávka pilotů Českých aerolinií stále hrozí. Na včerejším jednání se totiž piloti s vedením ČSA na samostatné kolektivní smlouvě opět nedohodli. Časově neomezená stávka by měla začít v úterý ve 4 hodiny ráno. Podle prezidenta odborového sdružení pilotů CZ ALPA Radomila Kratochvíla jí může zabránit ministerstvo práce a sociálních věcí, pokud ve sporu stanoví zprostředkovatele. Vedení ministerstva by údajně mělo své rozhodnutí o určení zprostředkovatele sdělit dnes.

Český Telecom vstupuje do další éry. Vybavil se na to novými tvářemi. V čele firmy stojí nový předseda představenstva a generální ředitel Gabriel Berdár. Telecom poprvé po osmi letech vyplatí velkou dividendu. Podle svých plánů by i v příštích letech měl vyplácet dividenty na úrovni 50 - 70% konsolidovaného zisku. Stoprocentním spojením s Eurotelem navíc překoná stagnaci pevných linek a může využít synergických efektů. K oběma změnám ovšem potřebuje finanční krytí, protože jde o největší finanční operace za posledních 7 let. Z čeho bude dividendy a nákup podílu v Eurotelu financovat, vysvětlil nový finanční ředitel Telecomu Juraj Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juraj Šedivý o zdrojích financování

Třísměnný provoz opět zahájila společnost TCT ve Vidčích u Rožnova pod Radhoštěm. Po osmi týdnech se do firmy vrací téměř všichni zaměstnanci, kteří byli na nucené dovolené. Podnik na výrobu barevných televizních obrazovek musel zastavit linky kvůli nezájmu trhu. Podle mluvčího Karla Petrželky si hodlá ponechat většinu ze šestnácti set lidí a od podzimu zahájit čtyřsměnný provoz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Petrželka o budoucnosti

Komise pro cenné papíry odejmula dalším čtyřem společnostem povolení k obchodování cenných papírů. O licenci přišla Union banka, která skončila v likvidaci a poté v konkurzu, a na vlastní žádost makléřské firmy Cautus Finance, Gutmann Praha a Renesance Capital Invest. Počet licencovaných obchodníků se tak snížil na 74. Na konci prosince 2002 vlastnilo brokerskou licenci 81 firem.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme