Ekonomické informace 16. 6. 2004

Rodiny i firmy by měly v příštím roce ušetřit na daních. 25 milionů dolarů by měla francouzské firmě Dalkia zaplatit jako náhradu údajné škody elektrárenská společnost ČEZ. Maloobchodní tržby stále rostou, ale pomalu. Řada firem stále neodevzdala požadované hlášení o svém obchodu s ostatními unijními zeměmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Rodiny i firmy by měly v příštím roce platit o něco nižší daně. Předpokládají to změny v zákoně o dani z příjmů, které dnes projedná vláda. Manželé, pokud to bude pro ně výhodnější, mohou být zdaňováni společně a navíc na každé dítě získají šestitisícovou slevu na dani. Podniky, jak dodává Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva financí, budou moci rychleji odepisovat své investice. Doba odepisování se v průměru zkrátí o čtvrtinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Rychlejší odpisy

Ministr financí Bohuslav Sobotka předal koaličním partnerům první návrh státního rozpočtu na příští rok. Podle něj by se mezi vládními stranami mělo o návrhu jednat příští týden. Podrobnosti ministr odmítl sdělit. Deficit by neměl překročit 114 miliard korun, má být tedy o miliardu nižší než letos. Ministerstvo financí tvrdí, že rozpočet vychází z plánu konsolidace veřejných financí. Ten počítá s postupným snižováním schodku rozpočtu z letošních pěti celých šesti desetin procenta hrubého domácího produktu směrem ke čtyřem procentům.

25 milionů dolarů, tedy téměř 660 milionů korun, by měla francouzské firmě Dalkia zaplatit elektrárenská společnost ČEZ. Francouzská energetická firma chce tuto sumu jako náhradu za údajné škody, které jí ČEZ způsobil tím, že v roce 2000 upustil od plánu na vytvoření společného podniku. Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž se ale plánované arbitráže zatím neobává, protože stále věří, že se ČEZ s Dalkií dohodne.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ věří v dohodu

Maloobchodní tržby stále rostou, ale pomalu. Podle Iva Nejdla z Raiffeisenbank se v dubnu v meziročním srovnání zvýšily o 2 procenta a za celý letošní rok by měly vzrůst o 3,5 procenta. Aktuální výsledky dubnových maloobchodních tržeb dnes zveřejní Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Maloobchodní tržby

Řada firem stále neodevzdala požadované formuláře do statistického systému Intrastat. Hlášení o svém obchodu s ostatními unijními zeměmi za květen přitom musí podat nejpozději dnes. Tato povinnost se vztahuje na společnosti, které do zemí Evropské unie odesílají zboží, jehož hodnota za rok přesáhne 4 milióny korun, stejně jako na podnikatele, kteří z unie dovezou zboží za víc než 2 miliony korun. Formuláře přijímají územně příslušné celní úřady, připomíná mluvčí Celní správy Jiří Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Barták: Hlášení Intrastatu

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme