Ekonomické informace 16. 6. 2006

Češi patří v třídění odpadů k nejlepším v rámci Evropy. Město Harrachov splatilo poslední část ze svých dluhů. Náklady spojené s preventivními opatřeními proti nemoci šílených krav jdou v České republice do miliard. Jednání o investici švédské firmy Autoliv v Králíkách se blíží ke konci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

V rámci České republiky nejlépe třídí odpad ve Žďáru nad Sázavou. Na druhém místě je Praha a na třetím Jaroměř. Soutěž už několik let vypisuje společnost Ekokom a vloni se do ní zapojilo přes 5000 obcí z celé republiky. Martina Vrbová z Ekokomu má ale ještě pár rad, jak se můžeme zlepšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Vrbová: Třídění odpadu

Město Harrachov splatilo poslední část ze svých dluhů. Zatěžovaly ho od poloviny devadesátých let, kdy si město vzalo dva úvěry u České spořitelny na rozvojové projekty. Pak ale zjistilo, že to nebylo nejlepší řešení. Nicméně radnice se řídila heslem dobrého hospodáře - šetřila a prodala nepotřebný majetek. Popsal to starosta Harrachova Václav Cajthaml.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Cajthaml: Prodej majetku Harrachova

Náklady spojené s preventivními opatřeními proti nemoci šílených krav jdou v České republice do miliard. Vedle výdajů na testování skotu a na náhrady za utracené vrstevnice nakažených kusů měl nemalé dopady i zákaz krmení hospodářských zvířat masokostní moučkou.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben říká, že výskytů BSE v Evropské unii sice ubývá, ale ukončení preventivního vyšetřování je myslitelné až v situaci, kdy by se nové případy přestaly objevovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Duben: Opatření proti BSE

Jednání o investici švédské firmy Autoliv v Králíkách se blíží ke konci. Firma, která se zabývá výrobou automobilových pásů, airbagů nebo sedaček, by mohla v regionu vytvořit až 260 nových pracovních míst. V asi ročním výhledu by tam na zelené louce měl vyrůst úplně nový objekt továrny. Pro Králíky a okolí je příchod tohoto investora velkým přínosem, říká starosta města Dušan Krabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Krabec: Investice v Králíkách

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme