Ekonomické informace 16. 7. 2001

LET Kunovice získá od konkursního správce Otrokovický Moravan. Komise pro cenné papíry šetří neoprávněné manipulace s kursem akcií Komerční banky. Spojené státy čelí útoku zbytku průmyslového světa kvůli svým obchodním restrikcím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LET Kunovice, získá od konkursního správce Otrokovický Moravan. O leteckého výrobce měl zájem také zlínský podnik Graddo, který ale nedodržel závazné podmínky platby. Všechna kritéria naopak Moravan splnil a už dříve podle ředitele Libora Sosky do Kunovic převedl některé zakázky.

Komise pro cenné papíry šetří neoprávněné manipulace s kursem akcií Komerční banky. Cílem manipulace bylo srazit hodnotu cenných papírů privatizované banky. Akciový pád patrně způsobil problémy finanční skupině Finnex. Za závazky Finnexu by pak ručil Garanční fond obchodníků s cennými papíry. Mluvčí komise Radka Procházková vyšetřování potvrdila.

Postupnými odstávkami ve sklárně Heřmanova Huť na Plzeňsku a v Libochovicích a rekonstrukcemi, chce společnost SAHM zastavit ztrátovost této výroby a investicemi snížit náklady a zvýšit produktivitu práce. Jak připouští management firmy snížení nákladů chce dosáhnout i propouštěním pracovníků. Podle ředitele společnosti Pavla Bobošíka, ode dneška začíná první odstávka a rekonstrukce agregátů v Libochovicích.

Bezcelní, takzvané duty/tax free obchody budou u nás fungovat až až do roku 2003. Prezident Václav Havel ještě o víkendu podepsal novelu zákona o spotřebních daních, která činnost těchto obchodů prodlužuje. Vládní činitelé tvrdí, že existence duty tax free shopů může ohrozit šance České republiky na přijetí do Evropské unie. Prezident novelu podepsal jen několik dní po jejím schválení Poslaneckou sněmovnou.

Spojené státy čelí útoku zbytku průmyslového světa kvůli svým obchodním restrikcím. Evropská unie a dalších 8 zemí včetně Japonska, Brazílie nebo Austrálie požádaly Světovou obchodní organizaci, aby prošetřila obchodní bariéry pro importéry do USA. Jak informuje v závěru dnešních Ekonomických informací náš zpravodaj u Evropské unie Milan Fridrich, poslední kapkou byl spor o dovoz oceli.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme