Ekonomické informace 16. 7. 2007

Ministerstvo financí chce výrazně omezit počet výherních automatů. Pasažéři se pomalu otáčejí zády k londýnskému letišti Heathrow. Cena plynu v Evropě rostla rychleji než cena elektřiny. Americký dolar oslabuje. Ford se chce podle agentury Reuters zbavit švédské automobilky Volvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

herna

herna | Foto: Marián Vojtek

Ministerstvo financí chce omezit počet výherních automatů v Česku až o třetinu. Podle připravované novely loterijního zákona by obce už neměly mít právo je povolovat, budou ale mít možnost odmítnout veškerou hazardní činnost na svém území, uvedla to televize Nova. O problematiku výherních automatů by se podle ní měl starat nový úřad. Ministerstvo nový zákon předloží vládě do konce roku.

Londýnskému letišti Heathrow hrozí ztráta prominentní pozice v Evropě. Čím dál víc cestujících dává přednost konkurenci kvůli příliš dlouhým frontám v odbavovacích halách a zpožděným letům. Více náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: Letiště Heathrow

Ceny plynu rostly v Evropské unii v posledních dvou letech rychleji než ceny elektřiny. Zatímco za elektrickou energii zaplatily evropské domácnosti letos v lednu o 14 procent více než před dvěma roky, plyn jim ve stejném období podražil o 33 procent. Unie před několika lety zahájila na obou trzích liberalizaci, v některých zemích ale dál mají značný vliv bývalé státní monopoly. Brusel si od větší konkurence slibuje mimo jiné zastavení rychlého zdražování.

Americký dolar oslabuje vůči všem hlavním světovým měnám. V současnosti je americká měna nejlevnější v historii i vůči české koruně - pohybuje se kolem hodnoty 20 Kč a 50 haléřů. To je podle analytika Aleše Michla z Raiffeisenbank dobrá zpráva pro všechny, kdo se chystají v létě na dovolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Dolar

Automobilka Ford připravuje prodej své dceřiné společnosti, švédského výrobce osobních aut Volvo. Uvedla to agentura Reuters. Mluvčí americké automobilky v Londýně ale zprávu o prodeji popřel. Ford loni prodělal 12,7 miliardy dolarů, což představuje nejvyšší celoroční ztrátu ve více než stoleté historii podniku. Firma nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnuje uzavření 16 továren a zrušení až 45 tisíc pracovních míst v Severní Americe.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme