Ekonomické informace 16. 8. 2001

Pokud máte doma cholstat, můžete v lékárnách dostat nazpět peníze. Německo zavede poplatky za dálnice. Globální letecká aliance SkyTeam požádala ve Spojených státech o imunitu před antimonopolními zákony. ČEZ dokončuje kroky spojené s dohodou o ukončení dodávek elektřiny německé společnosti EOn. Moravští výrobci dřevěných oken se spojují. Akciová společnost Bonatrans má nové vlastníky. Bude v Plzni dražší pivo?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud máte doma cholstat - přípravek na snížení hladiny cholesterolu, můžete v lékárnách dostat nazpět peníze. A to v případě, že vrátíte celé a neporušené balení léku s plným počtem 28 tablet. Lékárnám pak bude vzniklé výdaje kompenzovat výrobce.

Německo zavede poplatky za dálnice. Od roku 2003 budou kamiony platit za používání dálniční sítě. V případě kamiónů nad 12 tun bude poplatek 27 až 37 feniků za kilometr. O poplatcích pro osobní automobily se zatím v Německu neuvažuje.

Globální letecká aliance SkyTeam - jejímž členem jsou i České aerolinie, požádala ve Spojených státech o imunitu před antimonopolními zákony. Pokud ji regulační úřady povolí, budou moci členové aliance navzájem koordinovat ceny letenek a letové řády na linkách přes severní Atlantik.

ČEZ dokončuje kroky spojené s dohodou o ukončení dodávek elektřiny německé společnosti EOn. Ta podlehla tlaku bavorské veřejnosti namířenému proti jaderné elektrárně Temelín. Objevily se spekulace, že by ČEZ mohl dostat od firmy E.ON až 100 miliónů korun kompenzace za vypovězení smlouvy. Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž je ale považuje za předčasné.

Dnes dopoledne budou pokračovat jednání o koupi Letu Kunovice. A to mezi Moravanem Aeroplanes Otrokovice a správkyní konkursní podstaty Letu. Včera se na podpisu smlouvy ještě nedohodli. Moravan také čelí návrhu na konkurs. Na toto téma se podrobněji podíváme v ekonomickém magazínu, který začíná v 9 hodin 15 minut. Účast přislíbili zástupci obou stran sporu - tedy ČSOB i Moravanu.

Moravští výrobci dřevěných oken se spojují. Do volného sdružení, které vzniklo letos na jaře mezi společnostmi Dipro a SeobWood(SeobVůd), přistoupila další dřevařská společnost - Jihomoravské dřevařské závody.

Akciová společnost Bonatrans, která vyrábí železniční podvozky, má už zase nové vlastníky.

V některých novinách se objevila zpráva, že velké pivovary budou zdražovat pivo. Karel Vovesný z plzeňského rozhlasu ale tvrdí, že pro Plzeň to neplatí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme