Ekonomické informace 16. 8. 2006

Většina ministerstev bude muset příští rok šetřit. Ministerstvo financí totiž zredukovalo ve srovnání s letošním rokem jejich výdaje. Dlouhá vlna sucha a následné přívaly deště působí na polích značné škody. Českému a slovenskému trhu s elektřinou od roku 2009 hrozí nedostatek proudu. Evropská unie začíná výrazněji podporovat chmelařství ve svých členských zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní kombajn

Moderní kombajn | Foto: Jan Rosenauer

Většina ministerstev bude muset příští rok šetřit. Ministerstvo financí totiž zredukovalo ve srovnání s letošním rokem jejich výdaje. Jednou z výjimek je ministerstvo práce a sociálních věcí, u kterého celkové plánované výdaje kvůli nově přijatým sociálním zákonům vzrostou přibližně o 65 miliard na skoro 422 miliard korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Materiál projedná vláda na dnešním zasedání.

Dlouhá vlna sucha a následné přívaly deště působí na polích značné škody. Deště na Vysočině výrazně poškodily obilí, řepku i hrách. Úroda, která je nyní svážena z polí, má podle farmářů nejhorší kvalitu za poslední dvě desetiletí. Na jihu Čech kvůli podmáčené půdě nemohou kombajny vjet na pole.

Zemědělci proto čekají s pokračováním žní na teplejší slunečné počasí. Už tak je ale podle nich pozdě. Co není sklizeno, klíčí v klasech nebo plesniví. Ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč doporučuje pěstitelům obilí, aby vyčkali s prodejem potravinářské pšenice. Očekává, že ceny porostou, a to možná i nad hranici intervenční ceny dané Evropskou unií.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Porč: Ceny potravinářské pšenice porostou

Českému a slovenskému trhu s elektřinou od roku 2009 hrozí nedostatek proudu. Může za to jednak růst spotřeby, ale také chystané odstávky energetických zdrojů. Tvrdí to ředitel divize obchod společnosti ČEZ Alan Svoboda. Podle něj je proto nutné urychleně začít stavět nové zdroje. Nedostatek proudu totiž povede k dovozu elektřiny a k nasazení drahých, dosud rezervních zdrojů. To významně ovlivní vývoj velkoobchodních cen v regionu. Situaci na trhu popisuje analytik společnosti Wood and Company Tibor Bokor.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Situace na trhu s elektřinou

Evropská unie začíná výrazněji podporovat chmelařství ve svých členských zemích. Po více než dvou letech se tak čeští pěstitelé chmele dočkají opět dotací na výstavbu nových chmelnic. Na setkání se žateckými chmelaři to potvrdila Markéta Altová z ministerstva zemědělství. Pro pěstitele chmele to není jediná novinka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Altová: Změny pro pěstitele chmele

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme