Ekonomické informace 16. 8. 2007

Skupina ČEZ vydělala letos 21 miliard korun. V Moravskoslezském kraji obsazují stále víc pracovních míst cizinci. Export České republiky do Antarktidy se meziročně zvýšil o 60 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

21 miliard korun - to je částka, kterou za prvních šest měsíců letošního roku vydělala skupina ČEZ. Patří do ní asi sto firem. Hlavní zásluhu na výsledku mělo rozšíření skupiny o zahraniční elektrárny v Polsku a v Bulharsku, ale také růst marží na trhu s elektřinou. Zisk je asi o čtvrtinu větší než v prvním pololetí loňského roku. V roce 2006 si přitom pět manažerů rozdělilo na odměnách celkem 16 milionů korun. Podrobnosti dodává mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Zisk a odměny v ČEZu

Největší elektrárenskou společnotí je německá firma E.ON. I ta včera zveřejnila své hospodářské výsledky. V prvním pololetí měla provozní zisk v přepočtu asi 152 miliardy korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. E.ON na letošní rok předpovídá další růst cen elektřiny. A očekává, že se mu díky tomu zvýší zisk až o deset procent.

I včera klesal kurz eura vůči dolaru a japonskému jenu. Evropská měna tak zažívá nejhorší pokles za posledních šest měsíců. Euro je pod tlakem finančních trhů rozkolísaných obavami z globální úvěrové krize. Investoři omezují pozice v měnách s vysokými úroky a nakupují zpět japonské jeny, které dříve hromadně používali jako měnu financující nákupy výnosově atraktivních měn. Vůči euru posilovala i koruna. Večer se obchodovala na úrovni 27,86 koruny za euro. Vůči americkému dolaru mírně oslabila na 20,66 koruny.

Na pražské letiště začnou od podzimu létat největší evropské nízkonákladové aerolinie Ryanair. Letadla irské společnosti budou od 7. listopadu létat mezi Prahou a Dublinem každý den

Cizinci obsazují díky příchodu jihokorejské společnosti Hyundai a dalších zahraničních investorů stále více pracovních míst v Moravskoslezském kraji. Například ostravský úřad práce ke konci června evidoval 3488 lidí ze zemí Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska, což je téměř o 700 osob více než před rokem.

V datech Českého statistického úřadu lze najít velice zajímavé informace. Například ve statistikách o zahraničním obchodu vyčteme, že export České republiky do Antarktidy se meziročně zvýšil o 60 procent. Jak dodává kolegyně Petra Steinerová, české zboží míří na vybavení vědecké polární stanice na Rossově ostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Steinerová: Export ČR do Antarktidy

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme