Ekonomické informace 16. 9. 2003

Podnikatelé chtějí podpořit vládu, aby neustupovala požadavkům odborů na zmírnění reformy veřejných financí. Plzeňská Škoda Energo podepsala kontrakt za jednu a půl miliardy korun na modernizaci Dukovan. Duškovy odbory kritizují projekt revitalizace Masarykova nádraží v Praze, o němž dnes bude jednat představenstvo Českých drah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podnikatelé chtějí podpořit vládu v tom, aby neustupovala požadavkům odborů na zmírnění reformy veřejných financí. Jak Radiožurnálu řekl viceprezident Hospodářské komory Jan Vízner, kvůli důraznějšímu tlaku se spojily zaměstnavatelské svazy, Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora. Současný návrh reformy veřejných rozpočtů totiž považují jen za první krok z mnoha dalších.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vízner: Podnikatelé reformu podporují

Plzeňská Škoda Energo už může počítat s modernizací jaderné elektrárny Dukovany. S elektrárenskou společností ČEZ totiž podepsala kontrakt za jednu a půl miliardy korun. Pro Škodovku představuje zakázka na rekonstrukci parních turbín v Dukovanech největší energetický obchodní případ na domácím trhu za posledních deset let. Podle mluvčího společnosti Škoda Holding Karla Samce nezůstane to pomyslné plácnutí jen u podepsaného papíru.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Samec: Škoda Energo

I během těchto oprav má být provoz jaderné elektrárny bezpečný a zmodernizované turbíny by měly zajistit životnost dukovanské elektrárny minimálně do roku 2027.

Představenstvo Českých drah bude dnes jednat o projektu revitalizace Masarykova nádraží v Praze. Postup vedení firmy ale ostře kritizují drážní odbory. Jejich šéf, Jaromír Dušek Radiožurnálu řekl, že podle něj představenstvo ignoruje doporučení dozorčí rady a nedrží se ani zákona o veřejných obchodních soutěžích. Duškovi nejvíce vadí to, že dráhy oslovily předem vybrané firmy a další se do tendru už nemohou dostat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dušek: Revitalizace Masarykova nádraží

Pavel Tesař z tiskového oddělení Českých drah ale tvrdí, že výběrové řízení proběhlo v pořádku a v současné době se připravuje jeho druhé kolo, do kterého postoupily čtyři nejúspěšnější firmy z kola prvního.

Mobilní telefonní síť T-Mobile se zřejmě rozšíří i do sousedního Polska. Společnost Deutsche Telekom se totiž stane stoprocentním vlastníkem provozovatele tamní největší mobilní sítě s názvem ERA.

Deutsche Telekom je už teď vlastníkem 49 procent akcií firmy Polska telefonia cyfrowa, která provozuje síť Era. Polskému koncernu Elektrim a francouzské společnosti Vivendi, které vlastní zbývajících 51 procent, v srpnu nabízel jednu miliardu euro za postoupení jejich podílů. K dohodě došlo po navýšení ceny o dalších 100 milionů euro. K realizaci kontraktu má dojít v prvních dnech následujícího roku. Transakce je pro analytiky překvapením. Hodnotu kontrolního balíku akcií Ery totiž odhadovali na více než 1 a půl mld euro.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme