Ekonomické informace 16. 9. 2004

Dražší cukr se brzy projeví v cenách ostatních potravin. Od našeho vstupu do Evropské unie podražil zhruba o třicet procent a to samozřejmě zanedlouho poznáme také u cukrovinek, nealkoholických nápojů, džemů a u některých pekárenských výrobků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dort na stole

dort na stole | Foto: Jan Rosenauer

Upozorňuje na to prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík, zároveň ale připomíná, že zdražení bude postupné a neprojeví se v cenách okamžitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Camplík: Zdražení

Asistenční službu ABA získá její dosavadní konkurent - Ústřední automotoklub. Rozhodla o tom vláda, přestože ministerstvo financí na základě výsledků výběrového řízení doporučovalo jiné dvě firmy - Fenestru a Suzop. Ty nabízely za dvoutřetinový podíl státu až 62 milionů korun. Společnost ÚAMK ale podle ministra obrany Karla Kühnla bude muset zvýšit svou původní nabídku, která zněla jen na 32 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kühnl: ÚAMK

Autoklub Bohemia Assistance je největší tuzemskou firmou, která se zabývá službami pro motoristy. Nabízí také monitoring dopravní situace na silnicích. Další podrobnosti o prodeji společnosti ABA si poslechněte v Ekonomickém magazínu, ten začíná krátce po čtvrt na deset.

Ceny nových osobních aut u nás rostou osmkrát pomaleji než v západní Evropě. Zatímco v České republice se proti loňsku ceny nových osobních vozů zvýšily jen o půl procenta, západoevropské země zaznamenaly zvýšení téměř o 4 procenta. Vyplývá to z informací serveru Eurocarprice.com a společnosti PricewaterhouseCoopers. S čím pomalý růst tuzemských cen aut souvisí, vysvětluje tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Tunkl: Ceny automobilů

Produktivita práce u nás čtvrtým rokem roste. Ted je na úrovni 62 procent - to je o dvě procenta více než loni. Vyplývá to ze studie, kterou v soukromých firmách v 10 zemích provedla společnost Czipin and Proudfoot Consulting. Podle ní jsou teď Češi na celosvětovém průměru. Ale jen díky tomu, že tráví v práci výrazně delší dobu než pracovníci v zemích Evropské unie či ve Spojených státech. Hlavní brzdou růstu produktivity nejen v České republice je nedostatečné manažerské řízení a plánování.

České aerolinie obdržely podle očekávání všech pět nabídek na dodávku letadel a motorů v poptávkovém řízení na nákup nových strojů. Ke stávajícím letadlům přibude v příštích letech celkem dvanáct dalších. Tendru se podle očekávání zúčastnili oba největší světoví výrobci letadel - Boeing a Airbus i obě oslovená konsorcia výrobců leteckých motorů. Vítězné stroje by se měly ve flotile ČSA objevit už v letní sezoně 2005

Ropný kartel OPEC se ve Vídni shodl na zvýšení těžebních kvót o čtyři procenta, tedy o milion barelů ropy denně. Vysoké ceny ropy to ale pravděpodobně nesníží. Podle analytiků se tak pouze na papíře víceméně potvrdila současná praxe. OPEC sice oficiálně zvýšil kvóty na 27 milionů barelů denně, už teď denně těží asi 30 milionů.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme