Ekonomické informace 17. 1. 2005

Plán sociálních demokratů na zjednodušení systému daní dostává konkrétnější obrysy. Ministr financí chce snížit daně lidem s nízkými a středními příjmy, aby se jim vyplatilo pracovat. O poklesu podnikových daní zatím neuvažuje a není zrušení všech odečitetlných položek. Minimálně část z nich chce ponechat. Odmítá také návrh opoziční ODS na rovnou 15procentní daň. Koaliční partneři -lidovci a unionisté - se záměrem snížit a zjednodušit daně souhlasí. Hlavně unionisté by byli pro radikálnější pokles daňové zátěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební parcely

stavební parcely | Foto: Nové bydlení

Návrh na zrušení živnostenských úřadu začíná získávat podporu některých ministrů. Záměr převést jejich agendu na finanční úřady oznámil vicepremiér Martin Jahn. Tím by se podle něj ušetřili úředníci a zjednodušil celý systém - tedy sjednotily by se platby státu a podnikatelé by tak získal jedno kontaktní místo. Zatímco ministr průmyslu Milan Urban je proti, šéf resortu financí Bohuslav Sobotka s Jahnovými návrhy souhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o rušení živnostenských úřadů

Německá ekonomika se odrazila v loňském roce ode dne a nečekaně posílila o 1,7 %HDP. V porovnání s průměrným růstem ve světě - 5 %- je to sice hubený, ale vítaný výsledek. Německá vláda přesto ve svých předpovědích pro letošní rok je ještě odvážnější.

HDP vzroste letos v SRN ne o 1,5, ale hned o 2 %. Tak zní vládní prognóza navzdory pesimistickým odhadům prestižního mnichovského IFO institutu, který počítá namísto růstu o 1,7 procent jen s 1,2. Hamburský HWWA jde dokonce pod jedno procento a Institut světového hospodářství IfW se podobně drží při zemi, 0,8 procent. Vláda posílena loňským nečekaným růstem očekává také zlepšení na trhu práce a snížení počtu nezaměstnaných o 200 tisíc.

Pokladny obchodníků se v listopadu minulého roku plnili opět rychleji, než rok před tím. Tentokrát byl však nárůst jejich tržeb o poznání menší. Hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová odhaduje, že tržby v maloobchodu rostly jen o 4 procenta. Přesnou statistiku růstu maloobchodních tržeb má dnes zveřejnit Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová o tržbách maloobchodu

Letos by na tom měli být obchodníci podle Šichtařové lépe. Nízká inflace nejspíš podpoří větší utracení. Zároveň prý odpadnou takové věci, jako zvyšování daní nebo obavy ze vstupu do Evropské unie, které většinou nutí lidi, aby spíše šetřili na horší časy.

Jihoasijské země postižené tsunami navštíví letos asi jen polovina Čechů ve srovnání s předchozími roky. Odhaduje to Jaromír Beránek, ředitel společnosti Mag Consulting, která se specializuje na oblast cestovního ruchu a gastronomie. Podle něj do oblasti jezdilo ročně přibližně 20 tisíc českých turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Beránek o návštěvnosti Thajska

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme