Ekonomické informace 17. 10. 2002

Další kolo vyjednávání o státní rozpočtu v příštím roce proběhne dnes večer na mimořádném zasedání vlády. O státní dluhopisy je stále zájem. Asi o tisíc korun v porovnání s loňskem se v druhém čtvrtletí zvýšila průměrná měsíční mzda. Pražské služby sleví hlavnímu městu za práce související s likvidací škod po povodních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ministr financí chce výrazně snížit schodek rozpočtu a to jednak škrty ve výdajích jednotlivých ministerstev a také úhradou menší části ztráty Konsolidační agentury. Původně se předpokládalo, že stát v roce 2003 převezme do rozpočtových výdajů 60 miliard z této ztráty. Teď se počítá s necelými dvaceti. Součástí rozpočtu bude i dvanáctimiliardová půjčka od Evropské investiční banky. Ta, jak zdůraznil mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič má jediný účel - zaplatit odstraňování povodňových škod.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Půjčka od EIB

O státní dluhopisy je stále zájem. Poptávka o novou emisí obligací v celkové hodnotě 10-ti miliard korun téměř třikrát převýšila nabídku. Průměrný úrokový výnos, jak doplnil Jan Jedlička z Conseq finance, určila aukce na 4,32 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Jedlička: Výnos ze státních dluhopisů

Asi o tisíc korun v porovnání s loňskem se v druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila průměrná měsíční mzda. Jak dnes oznámil statistický úřad dosahuje tak 15.772 korun. Mzdy reálně, tedy po odečtení inflace, vzrostly o pět procent. Nejrychleji se zvyšují platy ve státní sféře. V soukromých firmách nejvíce vzrostly příjmy zaměstnancům v oblasti rybolovu, naopak nejméně ve službách. Podle Heleny Horské z České spořitelny je prostor pro další růst mezd v příštích měsících velmi omezený.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Růst průměrné mzdy

Zájem o hypotéční úvěry vzrost během prvních třech čtvrtletí letošního roku o desítky procent. Shodují se na tom největší tuzemské hypoteční banky. Podobný vývoj očekávají i v posledních měsících letoška. Měl by k němu přispět i případný pokles úrokových sazeb centrální banky.

Pražské služby sleví hlavnímu městu za práce související s likvidací škod po povodních. Jedná se především o čištění komunikací a odvozy odpadu po záplavách. Podle asistentky generálního ředitele firmy Kamily Sochové sleva přesahuje deset miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Sochová: Sleva úklidových prací

Mobilní operátor Eurotel zvítězil ve výběrovém řízení na udělení dvou licencí na provozování fixních bezdrátových sítí FWA v pásmu 3,5 gigaherz. Vítěz tendru se bude muset v získaném pásmu poskytovat veřejnou telefonní službu. Kmitočty pro síť FWA mají sloužit konkurenci Českého Telecomu jako přístupové cesty pro služby koncovým zákazníkům. Paradoxní ovšem v tomto případě je, že Telecom vlastní v Eurotelu jednapadesátiprocentní podíl.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme